Buitenland

‘Groot-Brittannië overweegt tanks te leveren aan Oekraïne’

09-01-2023 14:49

Challenger 2 Main Battle Tank
Challenger 2 FV4034 Main Battle Tank. Shutterstock.

LONDEN, 9 januari (Reuters) – Groot-Brittannië overweegt voor het eerst tanks aan Oekraïne te leveren om het land te helpen in de strijd tegen de Russische strijdkrachten, meldde Sky News maandag, onder vermelding van ongenoemde bronnen.

Er zijn “al een paar weken” gesprekken gaande over de levering van de Challenger 2 main battle tank van het Britse leger aan Oekraïne, aldus Sky News, die een westerse bron citeert die op de hoogte is van de gesprekken.

De levering van tanks zou een aanzienlijke verhoging van de westerse steun aan Oekraïne betekenen, maar de Britse regering heeft hierover nog geen definitief besluit genomen, aldus het rapport.

Sky citeerde een anonieme bron die zei dat Groot-Brittannië ongeveer 10 Challenger 2 tanks zou kunnen leveren.

Gevechtstank uit jaren ’90

De Challenger 2 is een gevechtstank die is ontworpen om andere tanks aan te vallen, en is sinds 1994 in dienst van het Britse leger. Volgens het Britse leger is hij ingezet in Bosnië en Herzegovina, Kosovo en Irak.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Challenger 2 FV4034 Main Battle Tank. Shutterstock.

 

Het Britse ministerie van Defensie reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

Minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly zei vorige week dat Groot-Brittannië zou blijven samenwerken met westerse bondgenoten om ervoor te zorgen dat Oekraïne de militaire steun krijgt die het nodig heeft.

“Tanks kunnen daar deel van uitmaken, en waar ze vandaan komen welke bondgenoten ze leveren, is iets wat we natuurlijk in overleg met elkaar doen”, zei Cleverly na een ontmoeting met zijn Duitse collega.

 

Andrew Harker/Shutterstock.com.