Buitenland

Polen stuurt mogelijk Leopard-tanks naar Oekraïne

11-01-2023 16:12

Leopard 2 Tank
Leopard 2-tank van het Duitse leger. Filmbildfabrik / Shutterstock.com

WARSCHAUW, 11 januari (Reuters) – Polen is van plan Leopard tanks naar Oekraïne te sturen als onderdeel van een internationale coalitie, zei de Poolse president op woensdag.

Kiev heeft gevraagd om zware militaire voertuigen zoals de in Duitsland vervaardigde Leopard 2, wat een aanzienlijke verhoging van de westerse steun aan Oekraïne zou betekenen.

“Een compagnie Leopard tanks zal worden overgedragen als onderdeel van de opbouw van de coalitie,” zei Andrzej Duda tijdens een bezoek aan de westelijke Oekraïense stad Lviv. “We willen dat het een internationale coalitie wordt.”

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Shutterstock.

 

‘Bredere coalitie’

De Poolse premier Mateusz Morawiecki zei zaterdag dat Polen niet van plan was Leopard tanks naar Oekraïne te sturen zonder de vorming van een bredere coalitie.

De Duitse kanselier Olaf Scholz zei maandag dat hij overtuigd bleef van de noodzaak om wapenleveringen aan Oekraïne te coördineren met bondgenoten.

Een Duitse regeringswoordvoerder zei echter op woensdag dat het niet op de hoogte was van verzoeken van zijn bondgenoten om Leopard gevechtstanks naar Oekraïne te sturen.