Klimaat

Zweden vinden miljoen ton aan zeldzame aardmetalen, bruikbaar in zonnepanelen, elektrische auto’s, windmolens

12-01-2023 13:53

Diyana Dimitrova/Shutterstock

STOCKHOLM, 12 januari (Reuters) – Het Zweedse staatsmijnbouwbedrijf LKAB zei donderdag dat het in het gebied rond Kiruna voor meer dan een miljoen ton aan zeldzame aardmetalen heeft gevonden, de grootste bekende vindplaats in Europa.

Zeldzame aardmetalen zijn essentieel voor veel hightech productieprocessen en worden gebruikt in elektrische voertuigen, windturbines, draagbare elektronica en microfoons en luidsprekers.

“Dit is goed nieuws, niet alleen voor LKAB, de regio en de Zweedse bevolking, maar ook voor Europa en het klimaat,” zei LKAB CEO Jan Mostrom in een verklaring. “Het zou een belangrijke bouwsteen kunnen worden voor de productie van de kritieke grondstoffen die absoluut cruciaal zijn om de groene transitie mogelijk te maken.”

Voorzitter EU

Zeldzame aardelementen worden momenteel niet gedolven in Europa, waardoor de regio afhankelijk is van invoer van elders, terwijl de vraag de komende jaren naar verwachting zal stijgen door een toename van elektrische voertuigen en hernieuwbare energie.

“Elektrificatie, zelfvoorziening van de EU en onafhankelijkheid van Rusland en China beginnen in de mijn”, zei minister van Energie, Handel en Industrie Ebba Busch in de verklaring.

Zweden is momenteel roulerend voorzitter van de Europese Unie.

De Europese Commissie beschouwt zeldzame aardmetalen als een van de meest kritieke hulpbronnen voor de regio. Het overgrote deel van de zeldzame aardmetalen wordt momenteel gewonnen in China.

De weg naar ontginning van de ertslaag in Zweden is echter lang.

LKAB zei dat het van plan is in 2023 een aanvraag voor een exploitatievergunning in te dienen, maar voegde eraan toe dat het nog minstens 10 tot 15 jaar zal duren voordat het kan beginnen met de winning van de afzetting en de verscheping naar de markt.