Politiek

Nationaal Actieprogramma seksueel geweld: verplichte gedragscodes, ‘mannenemancipatie’

13-01-2023 15:01

Seksueel Huiselijk Geweld
Shutterstock.

De ministers Dijkgraaf (D66, Onderwijs) en Van Gennip (CDA, Sociale Zaken) denker er over wettelijk verplichte gedragscodes voor bedrijven in te voeren in de strijd tegen seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag. In een vrijdag aan de Tweede Kamer verstuurde brief doen de ministers een reeks voorstellen in het kader van het ‘Nationaal Actieprogramma tegen seksueel geweld’. Hiervoor is de komende jaren 11 miljoen euro vrijgemaakt.

Naast wettelijke gedragscodes voor bedrijven en een te verplichten klachtenregeling binnen bedrijven, wordt ook gedacht aan het verruimen van de Wet Seksuele Misdrijven. Hiermee zou seksuele intimidatie zowel offline als online strafbaar kunnen worden en kan het seksueel benaderen van jongeren onder de 16 jaar strafbaar worden gemaakt.

Vijf actielijnen

In de brief gaan de ministers uit van vijf actielijnen die tot stand zijn gekomen in samenwerking met regeringscommissaris Mariƫtte Hamer (PvdA) en meer dan 100 organisaties. Binnen deze vijf actielijnen gaat men uit van drie soorten maartregelen: maatregelen die de overheid zelf neemt, maatregelen die maatschappelijke sectoren en organisaties moeten nemen en maatregelen die de samenleving zelf kan nemen.

Bij die laatste maatregel denken de ministers aan ‘gedeelde maatschappelijke normen’ door ‘inzetten op mannenemancipatie, leren over seksueel geweld in het onderwijs’ en ‘publiekscampganes’. Het kabinet wil daarmee een ‘volgende stap zetten’ naar een ‘noodzakelijke cultuurverandering’ en daarin ‘de hele samenleving betrekken’.

Een andere actielijn is die van hulpverlening. Er moet kwalitatief goede en makkelijke hulpverlening komen die voor iedereen toegangkelijk is.

Een deel van de in de Kamerbrief genoemde voorstellen was al bekend of is inmiddels al doorgevoerd.