Buitenland

Tenminste 68 doden bij vliegtuigcrash in Nepal, ATR 72, 9N ANC, vlucht YT691, Yeti Airlines

15-01-2023 10:16

Yeti Airlines
Een kist van Yeti Airlines. TravellingNepal / Shutterstock.com

KATHMANDU, 15 januari (Reuters) – Ten minste 68 mensen zijn zondag omgekomen toen een binnenlandse vlucht neerstortte in Pokhara in Nepal, zei een ambtenaar van de luchtvaartautoriteit, in de ergste crash van het kleine Himalayaland in bijna vijf jaar. Het gaat om vluchtnummer YT691 van Yeti Airlines. Het toestel is een ATR 72, registratienummer: 9N ANC.

Honderden reddingswerkers doorzochten de heuvel waar de vlucht van Yeti Airlines met 72 mensen uit de hoofdstad Kathmandu neerstortte. Het was helder weer, zei Jagannath Niroula, woordvoerder van de Nepalese burgerluchtvaartautoriteit.

De lokale televisie toonde reddingswerkers die rond de gebroken delen van het vliegtuig klauteren. Een deel van de grond bij de crashplaats was verschroeid, met zichtbare vlammen.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Yeti Airlines ATR 72Een ATR 72 van Yeti Airlines. Harsh-S/Shutterstock.com.

 

Wrak in brand

“Het vliegtuig staat in brand”, zei politiefunctionaris Ajay K.C., die eraan toevoegde dat reddingswerkers moeite hadden om de plek in een kloof tussen twee heuvels nabij de luchthaven van het toeristenstadje te bereiken.

Het vliegtuig maakte om 10:50 uur  contact met de luchthaven vanuit Seti Gorge, zei de luchtvaartautoriteit in een verklaring. “Daarna is het neergestort”.

 

Artikel gaat verder na tweet.

 

 

“De helft van het vliegtuig ligt op de heuvel,” zei Arun Tamu, een lokale bewoner, die Reuters vertelde dat hij de plek bereikte minuten nadat het vliegtuig neerstortte. “De andere helft is in de kloof van de Seti rivier gevallen.”

Khum Bahadur Chhetri zei dat hij vanaf het dak van zijn huis toekeek hoe het vliegtuig naderde.

“Ik zag het vliegtuig trillen, naar links en rechts bewegen, en toen dook de neus plotseling naar beneden en ging het de kloof in,” vertelde Chhetri aan Reuters, eraan toevoegend dat plaatselijke bewoners twee passagiers naar een ziekenhuis brachten.

Crashes in Nepal

De crash is de dodelijkste van Nepal sinds maart 2018, toen een US-Bangla Dash 8 turboprop vlucht uit Dhaka bij de landing in Kathmandu neerstortte, waarbij 51 van de 71 mensen aan boord omkwamen, volgens Aviation Safety Network.

Sinds 2000 zijn ten minste 309 mensen omgekomen bij vliegtuig- of helikoptercrashes in Nepal – de thuisbasis van acht van de veertien hoogste bergen ter wereld, waaronder de Everest – waar het weer plotseling kan omslaan en voor gevaarlijke omstandigheden kan zorgen. De Europese Unie heeft Nepalese luchtvaartmaatschappijen sinds 2013 uit haar luchtruim geweerd wegens bezorgdheid over de veiligheid.

 

Artikel gaat verder na tweet.

 

 

In het tweemotorige ATR 72-toestel zaten twee kinderen en vier bemanningsleden, zei de woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij, Sudarshan Bartaula. Onder de passagiers bevonden zich vijf Indiërs, vier Russen en een Ier, twee Zuid-Koreanen, een Australiër, een Fransman en een Argentijn.

ATR 72

De ATR 72 is een veelgebruikt tweemotorig turbopropvliegtuig dat wordt geproduceerd door een joint venture van Airbus en het Italiaanse Leonardo. Yeti Airlines heeft volgens haar website een vloot van zes ATR72-500 vliegtuigen.

Flight tracking website FlightRadar24 zei op Twitter dat het Yeti Airlines vliegtuig 15 jaar oud was en uitgerust met een oude transponder met onbetrouwbare gegevens.

“We zijn hoge resolutie gegevens aan het downloaden en de datakwaliteit aan het verifiëren,” zei het.

Yeti beschrijft zichzelf op haar website als een toonaangevende binnenlandse luchtvaartmaatschappij van Nepal.

Premier Pushpa Kamal Dahal heeft na de vliegtuigcrash een spoedvergadering van het kabinet belegd.

 

 

Aanpassingen: dodental in kop aangepast van 40 naar 44, 10:35 uur. Aangepast van 44 naar 64, 11:15 uur. Aangepast naar 68, 12:04 uur.