Regio

Haagse dakloze Rinus ‘als een beest afgeslacht in volkomen zinloze daad’

16-01-2023 16:19

Lijnbaan Den Haag
De Lijnbaan in Den Haag. Screenshot Google Streetview.

Door Bert Brussen – Het OM heeft maandag in de rechtbank van Den Haag veertien jaar cel en tbs geĆ«ist tegen Jeffrey van der E. (36) en Merel W. (36) voor de horrormoord op de dakloze Rinus de Boer (56). Het slachtoffer werd in september 2021 in een parkje aan de Lijnbaan te Den Haag volgens het OM ‘als een beest afgeslacht in een volkomen zinloze daad‘. ‘Het is bijna niet te bevatten wat er is gebeurd’, aldus de Officier van Justitie.

Het slachtoffer werd door de verdachten met een ijzeren staaf geslagen, tegen zijn hoofd geschopt en uiteindelijk gewurgd ‘met een riem of plastic zak’. Het slachtoffer had gebroken oogkassen, een gebroken neus, gebroken kaken en gebroken ribben.

Genadeloos afgemaakt

Uit onderzoek van het OM blijkt dat het slachtoffer eerst onder valse voorwendselen naar het parkje was gelokt. Daar werd hij ernstig mishandeld. De verdachten lieten het slachtoffer vervolgens voor dood achter om ‘bier te gaan drinken op een bankje’, volgens de Officier van Justitie, die daar aan toevoegde dit ‘ronduit stuitend’ te vinden.

Toen de verdachten later op de plaats delict terugkeerden en zagen dat het slachtoffer nog leefde ‘besloten ze hem genadeloos af te maken omdat ze bang waren dat hij zou vertellen wat ze hadden gedaan’, aldus de Officier van Justitie.

Omdat beide verdachten steeds verschillende verklaringen aflegden, waarbij ze vooral elkaar beschuldigden, besloot het OM voor beiden dezelfde straf te eisen. Volgens het OM kan dit omdat kan worden bewezen dat ze beiden op de plaats delict waren en daarom sowieso ‘mededader’ waren.

‘Lesje leren’

Het motief voor de gruwelmoord blijft vaag. Duidelijk is in elk geval dat verdachten en slachtoffer elkaar kenden uit de daklozenopvang. De twee verdachten wilden het slachtoffer ‘een lesje leren’ vanwege een eerder conflict.

Omdat beide verdachten verminder toerekeningsvatbaar zijn verklaard eist het OM ook tbs.

De uitspraak is over twee weken.