Buitenland

‘Klimaatverandering zorgt voor enorme stijging van malaria-infecties’

16-01-2023 20:42

Mug
Shutterstock.

DAVOS, Zwitserland, 16 januari (Reuters) – Klimaatverandering zorgt voor een toename van malaria-infecties, zei de uitvoerend directeur van ‘s werelds grootste gezondheidsfonds maandag in Davos.

De recente overstromingen in Pakistan en cyclonen in Mozambique in 2021 hebben geleid tot enorme stijgingen van malaria-infecties, zei Peter Sands, de directeur van het Wereldfonds voor de bestrijding van aids, tuberculose en malaria.

“Telkens wanneer zich een extreme weersomstandigheid voordoet, is het vrij gebruikelijk om een golf van malaria te krijgen,” zei hij op de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum (WEF) in Davos.

De toename van extreme weersomstandigheden en de daaruit voortvloeiende grote plassen stilstaand water die muggen aantrekken, maken armere bevolkingsgroepen kwetsbaar.

Hij zei dat de klimaatverandering ook de geografie van de muggen verandert. De hooglanden van Afrika, in Kenia en Ethiopië, lijden nu aan malaria door een verschuiving van de lage temperaturen die het gebied vroeger onhoudbaar maakten voor muggen.

15,7 miljard dollar

Sands beheert het grootste wereldfonds ter wereld, dat investeert in de bestrijding van tuberculose, malaria en HIV/AIDS in enkele van de armste landen ter wereld.

Het fonds, dat tot doel had 18 miljard dollar bijeen te brengen, heeft tot nu toe 15,7 miljard dollar bijeengebracht, het grootste bedrag dat ooit in de wereldwijde gezondheidszorg is bijeengebracht.

Een deel van het tekort, zei hij, was een klap van een miljard dollar door valutaschommelingen die van invloed waren op de donaties.

Vooruitkijkend is de klimaatverandering slechts een van de factoren die de inspanningen om de ziekten uit te roeien kunnen belemmeren, zei Sands.

Aids en tbc

De oorlog in Oekraïne heeft geleid tot een verergering van aids en tuberculose. In middeninkomenslanden zoals India, Pakistan en Indonesië nemen ook de tuberculosegevallen onder de armste bevolkingsgroepen toe.

Nu de vrees voor een wereldwijde recessie toeneemt, zullen deze landen volgens Sands onder grotere druk komen te staan.

“Ik denk dat de grote zorg vanuit ons perspectief is wat er gebeurt met de gezondheidsbudgetten in de ongeveer 120 landen waarin we investeren.”

“En zelfs binnen die gezondheidsbudgetten, hoeveel wordt er opgenomen door COVID?”