Buitenland

Tweederde door WEF ondervraagde economen verwacht wereldwijde recessie in 2023

16-01-2023 11:33

World Economic Forum, WEF

DAVOS, Zwitserland, 16 januari (Reuters) – Tweederde van de door het World Economic Forum (WEF) ondervraagde hoofdeconomen uit de particuliere en publieke sector verwacht een wereldwijde recessie in 2023, zei de Davos-organisator op maandag toen leiders van bedrijven en regeringen bijeenkwamen voor zijn jaarlijkse bijeenkomst.

Ongeveer 18% acht een wereldwijde recessie “zeer waarschijnlijk” – meer dan twee keer zoveel als in de vorige enquête van september 2022. Slechts een derde van de respondenten van de enquête achtte het dit jaar onwaarschijnlijk.

“Het huidige klimaat van hoge inflatie, lage groei, hoge schulden en grote versnippering vermindert de prikkels voor de investeringen die nodig zijn om de groei te herstellen en de levensstandaard voor de meest kwetsbaren in de wereld te verhogen,” zei WEF-directeur Saadia Zahidi in een verklaring bij de enquêteresultaten.

Wereldbank

Het onderzoek van de organisatie was gebaseerd op 22 antwoorden van een groep senior economen van internationale instanties zoals het Internationaal Monetair Fonds, investeringsbanken, multinationals en herverzekeringsgroepen.

Het onderzoek komt nadat de Wereldbank vorige week haar groeiprognoses voor 2023 voor veel landen naar beneden had bijgesteld tot een niveau dat dicht bij een recessie ligt, nu het effect van de renteverhogingen door de centrale banken toeneemt, de oorlog van Rusland in Oekraïne voortduurt en ‘s werelds belangrijkste economische motoren haperen.

De definities van wat een recessie is, verschillen van land tot land, maar omvatten over het algemeen het vooruitzicht van krimpende economieën, mogelijk met hoge inflatie in een “stagflatie”-scenario.

Inflatie

Wat de inflatie betreft, waren er volgens de WEF-enquête grote regionale verschillen: het percentage dat in 2023 een hoge inflatie verwacht, varieert van slechts 5% voor China tot 57% voor Europa, waar de gevolgen van de stijging van de energieprijzen van vorig jaar zich tot de bredere economie hebben uitgebreid.

Een meerderheid van de economen verwacht een verdere verkrapping van het monetaire beleid in Europa en de Verenigde Staten (respectievelijk 59% en 55%), waarbij de beleidsmakers klem zitten tussen het risico van een te sterke of te geringe verkrapping.

Andere belangrijke bevindingen van de enquête waren onder meer:

– Negen van de tien respondenten verwachten dat zowel de zwakke vraag als de hoge financieringskosten op de bedrijven zullen wegen, waarbij meer dan 60% ook wijst op hogere inputkosten.

– deze uitdagingen zullen er naar verwachting toe leiden dat multinationale ondernemingen in hun kosten zullen snijden, van het terugdringen van operationele kosten tot het ontslaan van werknemers

– er wordt echter niet verwacht dat verstoringen van de toeleveringsketen de bedrijvigheid in 2023 sterk zullen belemmeren.

– de crisis rond de kosten van levensonderhoud nadert wellicht haar hoogtepunt: een meerderheid (68%) verwacht dat de crisis eind 2023 minder ernstig zal zijn.