Buitenland

Jens Stoltenberg, NAVO: ‘Oekraïne heeft aanzienlijke toename wapens nodig’

18-01-2023 16:22

Challenger 2 MBT
Challenger 2 Main Battle Tank. Andrew Harker/Shutterstock.

DAVOS, Zwitserland, 18 januari (Reuters)Oekraïne heeft een “aanzienlijke toename” van wapens nodig op een cruciaal moment in de invasie van Rusland en dergelijke steun is de enige weg naar een onderhandelde vreedzame oplossing, zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO op woensdag.

Defensieleiders van ongeveer 50 landen en de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) zullen vrijdag besprekingen voeren op de Duitse luchtmachtbasis Ramstein, de laatste in een reeks bijeenkomsten sinds de Russische troepen bijna elf maanden geleden Oekraïne binnenvielen.

“Dit is een cruciaal moment in de oorlog en de noodzaak van een aanzienlijke toename van de steun voor Oekraïne,” zei Stoltenberg tegen Reuters in een interview in de marge van het World Economic Forum in Davos, Zwitserland.

“Als we morgen een vreedzame oplossing willen, moeten we vandaag meer wapens leveren.”

Duitse Leopard 2 tanks

De focus in Ramstein zal naar verwachting niet liggen op wat de Verenigde Staten zullen leveren, maar op de vraag of Duitsland zijn verzet zal opheffen om zijn Leopard gevechtstanks naar Oekraïne te sturen of ten minste de overdracht ervandoor geallieerde landen zal goedkeuren.

Stoltenberg bleef terughoudend over dit onderwerp en zei dat het overleg wordt voortgezet, hoewel hij een Brits besluit om Challenger-tanks naar Kiev te sturen verwelkomde.

Deze week verhoogde Groot-Brittannië de druk op Berlijn door als eerste westerse land westerse tanks te sturen en een eskader van 14 Challengers toe te zeggen, maar de Leopards worden gezien als de beste keuze om Oekraïne te voorzien van een grootschalige tankmacht.

Kiev zegt te hopen nieuwe westerse wapens het dit jaar een nieuwe militaire impuls zal geven, vooral zware tanks die zijn troepen meer mobiliteit en bescherming bieden om door de Russische linies in het oosten en zuiden van het land te stoten.

Bakhmut en Soledar

Volgens Stoltenberg heeft Oekraïne niet alleen behoefte aan tanks, maar ook aan meer luchtverdedigingssystemen en bepantsering, munitie, reserveonderdelen en onderhoudsmogelijkheden om ervoor te zorgen dat de bestaande wapens blijven functioneren.

Hij zei dat de situatie langs de gevechtsfronten de afgelopen weken is gestabiliseerd, maar dat de aanhoudende hevige gevechten in de oostelijke stad Bakhmut het belang aantonen van meer wapens ter ondersteuning van Oekraïne.

Rusland heeft zich de afgelopen weken op Bakhmut geconcentreerd en beweerde vorige week de mijnstad Soledar aan de noordelijke rand van de stad te hebben ingenomen.

“De Russische president Vladimir Poetin heeft geen teken gegeven van voorbereiding op vrede en daarom moet hij beseffen dat hij op het slagveld niet kan winnen,” voegde Stoltenberg eraan toe.