Buitenland

Vladimir Poetin: ‘Russische overwinning in Oekraïne is onvermijdelijk’

18-01-2023 13:46

Vladimir Poetin
Russische president Vladimir Poetin, Moskou, Rusland, donderdag 22 december 2022. Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool foto via AP.

MOSKOU, 18 januari (Reuters/Associated Press) – President Vladimir Poetin heeft woensdag gezegd dat een Russische overwinning in Oekraïne “onvermijdelijk” is.

Tijdens een bezoek aan een wapenfabriek in zijn woonplaats Sint-Petersburg zei Poetin tegen arbeiders en verslaggevers: “De overwinning is verzekerd, daar twijfel ik niet aan.”

Oorlog in Oost-Oekraïne

Volgens Poetin is de actie van Moskou in Oekraïne bedoeld om “een einde te maken aan een oorlog die al vele jaren in Oost-Oekraïne woedt.”

Tijdens een bijeenkomst met veteranen zei Poetin dat Moskou al lange tijd probeert te onderhandelen over een oplossing voor het conflict in het oostelijke industriële hart van Oekraïne, Donbas, waar door Rusland gesteunde separatisten sinds 2014 vechten tegen Oekraïense troepen.

“Grootschalige gevechtsoperaties met zware wapens, artillerie, tanks en vliegtuigen zijn sinds 2014 niet gestopt in Donbas,” zei Poetin. “Alles wat we vandaag doen als onderdeel van de speciale militaire operatie is een poging om deze oorlog te stoppen. Dit is de betekenis van onze operatie – het beschermen van mensen die op die gebieden wonen.”

‘Gedupeerd en bedrogen’

Poetin benadrukte opnieuw dat Rusland had geprobeerd te onderhandelen over een vreedzame regeling alvorens troepen te sturen, maar “we werden gewoon gedupeerd en bedrogen.”

Hij beschreef het oosten van Oekraïne als “historische gebieden van Rusland”, en voegde eraan toe dat Moskou het verlies ervan na de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991 had toegegeven, maar wel moest optreden om de Russische sprekers daar te beschermen.

Poetin heeft zijn besluit om op 24 februari troepen naar Oekraïne te sturen verklaard door de noodzaak om Russisch sprekenden te beschermen en Oekraïne te “demilitariseren” en “denazificeren” om te voorkomen dat het land een bedreiging vormt voor Rusland – beweringen die door Oekraïne en zijn westerse bondgenoten worden verworpen als een dekmantel voor een niet-uitgelokte daad van agressie.

Herdenking beleg van Leningrad

Poetin woonde de ontmoeting met veteranen bij tijdens zijn bezoek aan Sint-Petersburg op woensdag ter gelegenheid van de 80e verjaardag van het doorbreken van het beleg van de stad door het Rode Leger op 18 januari 1943.

Het beleg van de stad, die toen Leningrad heette, duurde bijna 900 dagen en werd pas in januari 1944 volledig opgeheven, en markeerde een van de bloedigste bladzijden van de Tweede Wereldoorlog. Ongeveer 1 miljoen mensen stierven in Leningrad tijdens het beleg, de meesten van hen door honger.

Poetin legde woensdag een krans op de Piskaryovbegraafplaats in de stad, waar 420.000 burgerslachtoffers van het beleg en 70.000 Sovjetsoldaten begraven liggen. Hij legde ook bloemen in een vak waar zijn broer, die als kind tijdens het beleg overleed, in een massagraf is begraven.