Buitenland

Oekraïne heeft ‘honderden’ tanks nodig voor tegenoffensief

23-01-2023 13:00

Leopard 2A6 main battle tank
Leopard 2A6. FOTO:KMW.

KIEV, 23 januari (Reuters)Oekraïne heeft enkele honderden tanks van zijn westerse bondgenoten nodig om een tegenoffensief te kunnen uitvoeren tegen Russische troepen om bezet gebied te heroveren, zei de stafchef van president Volodymyr Zelensky maandag.

“We hebben tanks nodig – niet 10-20, maar enkele honderden,” schreef de functionaris, Andriy Yermak, op de Telegram-app. “Ons doel is (het herstellen van) de grenzen van 1991 en het straffen van de vijand, die zal betalen voor hun misdaden.”

Leopard 2

Kiev pleit voor leveringen van tanks, in het bijzonder de in Duitsland gemaakte Leopard 2 die door veel NAVO-leden wordt gebruikt en waarvoor de goedkeuring van Berlijn nodig is om opnieuw naar Oekraïne te worden uitgevoerd.

De Poolse premier zei maandag dat zijn regering Duitsland om toestemming zou vragen om Leopard-tanks naar Oekraïne te sturen, en dat hij van plan was ze te sturen, ongeacht of Berlijn ermee instemde of niet.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken had zondag gezegd dat Berlijn niet in de weg zou staan als Polen dat wilde doen. Volgens een wapenregister van de V.N. in 2019, had Polen 247 Leopard 2 tanks.

Krim

Rusland bezet een strook van het oosten en zuiden van Oekraïne, evenals het schiereiland de Krim dat Moskou in 2014 annexeerde.

Oekraïne’s soevereine grenzen werden vastgesteld in 1991, na de ineenstorting van de Sovjet-Unie. Kiev heeft de terugtrekking van de Russische troepen van al zijn grondgebied genoemd als een van de belangrijkste voorwaarden om een einde te maken aan de 11 maanden durende oorlog.