Buitenland

Kan jaren duren voordat Amerikaanse M1 Abrams-tanks in Oekraïne zijn

24-01-2023 19:46

M1 Abrams
M1 Abrams. CC-Foto: California Army National Guard.

WASHINGTON (AP) – In wat een ommekeer zou zijn, is de regering Biden klaar om het sturen van M1 Abrams tanks naar Oekraïne goed te keuren, zeiden Amerikaanse functionarissen dinsdag, nu de internationale terughoudendheid om tanks naar het gevechtsfront tegen de Russen te sturen begint af te nemen. Het besluit kan woensdag al worden aangekondigd, maar het kan maanden of jaren duren voordat de tanks worden geleverd.

Amerikaanse functionarissen zeiden dat de details nog worden uitgewerkt. Een ambtenaar zei dat de tanks zullen worden gekocht in het kader van een pakket voor het Oekraïne Security Assistance Initiative (SAI), dat voorziet in financiering op langere termijn voor wapens en uitrusting van commerciële leveranciers.

De Amerikaanse aankondiging zal naar verwachting op woensdag komen in coördinatie met een aankondiging van Duitsland dat het het verzoek van Polen zal goedkeuren om Leopard 2 tanks van Duitse makelij aan Oekraïne over te dragen, aldus een ambtenaar. De ambtenaren spraken op voorwaarde van anonimiteit omdat het besluit nog niet openbaar is gemaakt.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

M1 Abrams

M1 Abrams. CC-Foto: US Army.

 

Wapens die via USAI worden geleverd, kunnen vele maanden tot meerdere jaren nodig hebben om het slagveld te bereiken. Veel van de hulp die tot nu toe is gestuurd, is via een apart programma dat gebruik maakt van de voorraden van het Pentagon om sneller wapens naar Oekraïne te krijgen. Maar zelfs onder dat programma duurt het maanden om tanks naar Oekraïne te krijgen en de Oekraïense troepen erop te laten trainen.

Het is ook onbekend hoeveel tanks zouden worden goedgekeurd.

Complex onderhoud M1 Abrams

Tot nu toe hebben de VS zich verzet tegen de levering van hun eigen M1 Abrams-tanks aan Oekraïne, vanwege het uitgebreide en complexe onderhoud en de logistieke problemen met deze hightech voertuigen. Washington meent dat het productiever zou zijn om Duitse Leopards te sturen, omdat veel bondgenoten die hebben en de Oekraïense troepen minder training nodig zouden hebben dan op de moeilijkere Abrams.

De waarschijnlijke plannen om de Abrams te sturen werden voor het eerst gemeld door The Wall Street Journal.

Het is niet duidelijk waarom de regering van gedachten is veranderd over het sturen van de Abrams. De ommekeer komt enkele dagen nadat een coalitie van meer dan 50 hoge defensieambtenaren uit Europa en daarbuiten in Duitsland bijeenkwam om de oorlogsbehoeften van Oekraïne te bespreken, en gevechtstanks waren een belangrijk onderwerp.

‘Ondubbelzinnig negatieve gevolgen’

De Oekraïense leiders hebben dringend om tanks gevraagd, maar Duitsland heeft zich verzet tegen de toenemende druk om ofwel zijn eigen tanks te leveren of de weg vrij te maken voor andere landen, zoals Polen, om uit hun eigen voorraden te sturen. De woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, zei dat de inzet van westerse tanks “ondubbelzinnig negatieve” gevolgen zou hebben.

Defensieleiders van de landen die Leopard 2 tanks hebben, ontmoetten de Duitsers tijdens de conferentie op Ramstein Air Base op vrijdag in een poging een overeenkomst te bereiken.

Zondag gaf Berlijn aan dat het niet in de weg zou staan als andere landen de in Duitsland gebouwde Leopard 2 tanks naar Kiev zouden willen sturen. Duitsland moet instemmen met de levering van de tanks aan Oekraïne, dat geen lid is van de NAVO.

Amerikaanse en Duitse ambtenaren hebben gemengde signalen gegeven over de vraag of de Amerikaanse en Duitse besluiten gekoppeld zijn, en of Berlijn aarzelde om zijn tanks te sturen tenzij de VS Abrams stuurde.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

M1 Abrams

M1 Abrams. CC-Foto: US Army.

 

De Poolse minister van Defensie Mariusz Błaszczak zei dinsdag dat Polen officieel toestemming heeft gevraagd aan Duitsland om zijn Leopard 2 gevechtstanks over te dragen aan Oekraïne.

Congres

Duitse ambtenaren bevestigden aan het persbureau dpa dat zij de aanvraag hadden ontvangen en zeiden dat het “met gepaste spoed” zou worden beoordeeld. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock zei zondag dat Berlijn niet zou proberen om Polen te stoppen met het verstrekken van de high-tech pantser aan Kiev.

Wetgevers in het Congres hebben er ook op aangedrongen dat de VS hun hulp aan Oekraïne opvoeren.

Senaat-Republikeins leider Mitch McConnell zei dinsdag “het is tijd, verleden tijd” voor de regering Biden en bondgenoten om meer militaire hulp te sturen naar Oekraïne, en dat de VS meer tanks en wapens moet leveren om Oekraïne te helpen “deze oorlog te winnen.”

“Het is tijd, verleden tijd, voor de regering Biden en onze bondgenoten om Oekraïne serieus te helpen de klus te klaren en hun land te heroveren.”