Binnenland

Amersfoort maakt vuist tegen uitgaansoverlast: met susteams

26-01-2023 17:20

Amersfoort
Binnenstad Amersfoort. Google Streetview.

Door Bert Brussen, TPO – Net als veel andere steden heeft ook Amersfoort te kampen met uitgaansoverlast. Vooral in de weekenden hebben inwoners en uitgaanspubliek last van vernielingen, herrie, wildpassen en wildkotsen en soms geweld. Om dit hardnekkige probleem een halt toe te roepen zal in het Amersfoorste uitgaangsgebied voortaan een ‘susteam’ patrouilleren, meldt RTV Utrecht.

Het ‘susteam’ bestaat uit ‘horecastewards’ die bezoekers moeten wijzen op gedragsregels. De gedachte is dat als overlastgevend uitgaangspubliek “vroegtijdig wordt gecorrigeerd” er kan worden “voorkomen dat het uit de hand loopt”.

Eén van de ‘susteam’-leden legt aan RTV Utrecht uit hoe ze te werk gaan:

“Wij gaan vooral in op het gedrag van het uitgaanspubliek. Dit gaat wel uit van een lange adem. Je moet mensen vaak tegenkomen en regelmatig het gesprek aangaan. Werkt dit niet, dan kunnen handhaving en politie vervolgstappen ondernemen. Maar natuurlijk gaan we in de eerste plaats voor een gemoedelijke en veilige sfeer tijdens de Amersfoortse uitgaansnachten.”

Het Susteam, dat bestaat uit horecastewards van Stichting Veilige Steden, is onderdeel van een samenwerking tussen beveiligers, handhaving en politie. De Amersfoortse wijkwethouder Binnenstad Willem-Jan Stegeman (D66) is verantwoordelijk voor de binnenstad.

Horecastewards

Volgens de website van Stichting Veilige Steden zijn horecastewards actief in Rotterdam, Eindhoven, Utrecht “en binnenkort ook Arnhem”. Verder meldt de website dat in Rotterdam de inzet van horecastewards voor een “afname van de overlast” heeft gezorgd. Uit enquetes, gehouden in steden waar horecastewards actief zijn, zou blijken dat “met name de vrouwelijke doelgroep” zich veiliger voelt tijdens het uitgaan.

In Utrecht, in het uitgaansgebied rond de Nobelstraat, waren de horecastewards echter wat minder succesvol: ondanks dat ze werden gewaardeerd door omwonenden bleek hun aanwezigheid niet opgewassen tegen de hardnekkige overlast.

Het ‘susteam’ patrouilleert elke vrijdag- en zaterdagnacht tussen 22:00 en 06:00 uur in de Amersfoorste binnenstad.