Buitenland

Duitse minister twittert luipaard-emoji in verwijzing naar tanks, Afrikaanse Unie gekwetst

26-01-2023 18:05

Luipaard
Shutterstock.

KAAPSTAD, Zuid-Afrika (AP) – Duitsland heeft zich donderdag verontschuldigd voor het gebruik van een luipaard-emoji in een grap over de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov op Twitter, waardoor sommige Afrikanen zich beledigd voelden.

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken stak de draak met de Russische topdiplomaat tijdens zijn rondreis door Afrika toen hij tweette dat hij daar niet op zoek was naar luipaarden, maar de reis gebruikte om te proberen de grootschalige invasie van Rusland in Oekraïne te rechtvaardigen.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

De tweet, en de luipaard-emoji die het ministerie van Buitenlandse Zaken op zijn officiële account gebruikte, speelde in op het besluit van Duitsland om enkele van zijn geavanceerde Leopard 2-tanks naar Oekraïne te sturen om het leger te helpen de Russische troepen te bestrijden.

Wilde dieren

Maar een ambtenaar van de Afrikaanse Unie nam aanstoot aan het feit dat het continent volgens haar werd afgeschilderd als een continent dat alleen over wilde dieren gaat. Ebba Kalondo, de woordvoerster van AU-voorzitter Moussa Faki Mahamat, tweette terug naar het Duitse regeringsaccount met de vraag of Afrika, zijn mensen en zijn wilde dieren voor u “slechts een grap waren?”.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

“Buitenlands beleid is geen grap en mag niet worden gebruikt om goedkope geopolitieke punten te scoren door een heel continent te illustreren met koloniale stijlfiguren”, schreef Kalondo in een vervolgtweet.

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken verontschuldigde zich en zei dat de tweet niet bedoeld was om te beledigen, maar eerder om “de leugens aan de kaak te stellen die Rusland gebruikt om zijn imperialistische aanvalsoorlog tegen Oekraïne te rechtvaardigen.”

‘Hybride oorlog’

Lavrov heeft deze week Zuid-Afrika, Eswatini, Angola en Eritrea bezocht, waar hij zijn beweringen heeft herhaald dat de Verenigde Staten en hun westerse bondgenoten Oekraïne gebruiken als instrument in een “hybride oorlog” tegen Rusland.

Veel Afrikaanse landen hebben nog steeds historische banden met Moskou. Zuid-Afrika was een van de landen die zich vorig jaar onthielden van stemming in de VN over de veroordeling van de Russische inval in Oekraïne. Eritrea stemde tegen de resolutie naast Rusland, Wit-Rusland, Noord-Korea en Syrië.


 
 

Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelen

Tesla

Wetsvoorstel Europese Commissie verkoop auto’s op e-brandstoffen vanaf 2035

Gasline

Duitsland: ‘Nog geen resultaten uit eigen Nord Stream-onderzoek’

Elektrische auto

Beslissing EU-verbod benzine-auto’s 2035 uitgesteld, na twijfel Duitsland

Duitse vlag

23% Duitsers is immigrant of van immigrantenafkomst

Leopard2A6

Duitse vice-kanselier: ‘Levering tanks aan Oekraïne wel een beetje te laat’

Duitsland heeft enorme hoeveelheid bewijzen oorlogsmisdaden in Oekraïne

Leopard 2A6

Duitse Defensieminister wil nieuwe tanks ‘kan me niet schelen waar geld vandaan komt’

DB Zug

Dodelijke slachtoffers mesaanval Duitse regiotrein 16-jarig meisje, 19-jarige man

Dader mesaanval Duitse regiotrein is Ibrahim A. (33), was net een week vrij na voorarrest

Mes

‘Palestijn’ steekt zeven mensen neer in regionale trein Duitsland, twee doden

Covid-19

Berlijn had in 2020 geheime bespreking met Facebook, Google over Covid-19-nepnieuws

Tank

Kremlin: ‘Alle M1 Abrams tanks zullen branden in Oekraïne’

Leopard 2 A5

Duitsland bevestigt levering 14 Leopard 2 tanks aan Oekraïne

Olaf Scholz

Waarom Duitse kanselier Scholz geen beslissing neemt over sturen tanks naar Oekraïne

Leopard 2A6

Waarom Duitsland toestemming moet geven voor export Leopard 2-tanks

Leopard 2 A5 Main Battle Tank

Polen sluit niet uit zonder Duitse toestemming tanks te sturen naar Oekraïne

Duitse vlag

Bevolking Duitsland op recordhoogte van 84,3 miljoen, vooral door asielzoekers

Leopard 2 A5

Duitsland staat export Leopard 2 tanks naar Oekraïne alleen toe als VS ook tanks stuurt

TPO Podcast vrijdag: slechts 1 euro

TPO Podcast

TPO Podcast 440 met Wopke Veelo en Bert Hoekstra

Lees verder

TPO Podcast met Roderick ‘Tom Egbers’ Veelo en Bert ‘Jack van Gelder’ Brussen

Lees verder