Buitenland

Palestijnse terreuraanslag op synagoge in Jeruzalem, zeven doden, ‘Hamas eist aanslag op’

27-01-2023 20:31

Jeruzalem
Leden van het Zaka Rescue and Recovery team controleren slachtoffers van een schietpartij bij een synagoge in Jeruzalem, vrijdag 27 januari 2023. Een Palestijnse schutter opende vrijdagavond het vuur buiten een synagoge in Oost-Jeruzalem, waarbij vijf mensen werden gedood en vijf anderen werden verwond in een van de dodelijkste aanvallen op Israëli's in jaren, zeiden medische functionarissen. De aanval werd gestopt toen de schutter door de politie werd neergeschoten. (AP Foto/Mahmoud Illean)

Door Reuters/TPO – Bij een terreuraanslag op een synagoge in Oost-Jeruzalem zijn vrijdag zeven mensen gedood, melden Israëlische media. De schutter is volgens de Israelische politie doodgeschoten. Het zou gaan om een 21-jarige Palestijnse inwoner van Oost-Jeruzalem.

Er zijn tenminste drie mensen gewond geraakt. De politie omschreef de aanval als een “terreuraanslag”.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

AP Photo/Mahmoud Illean.

 

Onder de gewonden bevinden zich een 70-jarige vrouw en een 20-jarige man in kritieke toestand, en een 14-jarige jongen in zwaargewonde toestand.

De schutter zou buiten de synagoge, in de wijk Neve Yaakov hebben gewacht tot de synagogegangers na het gebed naar buiten kwamen. Vervolgens werden ze neergeschoten.

Hamas eist aanslag op

Volgens de Israelische krant Haaretz heeft de Palestijnse terreurorganisaties Hamas de aanslag opgeeist:

“De woordvoerder van Hamas zei dat de schietpartij een vergelding was voor de inval van het Israëlische leger in het vluchtelingenkamp Jenin op donderdag, waarbij negen Palestijnen werden gedood en 20 anderen gewond raakten in botsingen met Israëlische soldaten.”

Dat Hamas de aanslag heeft opgeëist kon niet onafhankelijke worden geverifieerd. Wel gaf een woordvoerder van Hamas de volgende reactie aan Reuters:

“Deze operatie is een antwoord op de misdaad van de bezetting in Jenin en een natuurlijke reactie op de criminele acties van de bezetting.”

 

Berichtgeving door Associated Press vanaf hier:

Op verschillende plaatsen in de Gazastrook kwamen tientallen Palestijnen bijeen in spontane demonstraties om de aanslag in Jeruzalem te vieren, waarbij sommigen uit dessertwinkels kwamen met grote bakken snoep om uit te delen. Soortgelijke festiviteiten werden gemeld in de stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever.

De aanval kwam te midden van verhoogde spanningen. Palestijnen marcheerden vrijdag in woede toen zij de laatste van tien Palestijnen begroeven die een dag eerder door Israëlisch vuur waren gedood.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

AP Photo/Mahmoud Illean.

 

Na de begrafenis van een 22-jarige Palestijn ten noorden van Jeruzalem en elders op de bezette Westelijke Jordaanoever ontstonden schermutselingen tussen Israëlische troepen en Palestijnse demonstranten, maar in de omstreden hoofdstad en in de geblokkeerde Gazastrook heerste het grootste deel van de dag rust.

Vluchtelingenkamp Jenin

De inval van donderdag in het vluchtelingenkamp Jenin liep uit op een vuurgevecht waarbij ten minste negen Palestijnen omkwamen, terwijl bij botsingen elders een tiende dode viel. Militanten in Gaza vuurden vervolgens raketten af en Israël voerde ‘s nachts luchtaanvallen uit – maar de uitwisseling bleef beperkt.

De regering Biden is de afgelopen dagen nauw betrokken geweest bij de Israëlische en Palestijnse leiders, zei John Kirby, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis, en benadrukte de “dringende noodzaak voor alle partijen om te deëscaleren om verder verlies van burgerlevens te voorkomen en samen te werken om de veiligheidssituatie op de Westelijke Jordaanoever te verbeteren”.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

AP Photo/Mahmoud Illean.

 

“We maken ons grote zorgen over deze escalerende cyclus van geweld op de Westelijke Jordaanoever en over de raketten die blijkbaar vanuit Gaza zijn afgevuurd. “En natuurlijk veroordelen we alle daden die de spanningen alleen maar verder doen escaleren.”

De Israëlische minister van Defensie droeg het leger ondertussen op zich voor te bereiden op nieuwe aanvallen in de Gazastrook “indien nodig” – waarmee hij ook de mogelijkheid leek open te laten dat het geweld zou afnemen.

‘Afschuwelijk en hartverscheurend’

Terwijl inwoners van Jeruzalem en de bezette Westelijke Jordaanoever eerder op vrijdag op scherp bleven staan, verliepen de middaggebeden bij de Al-Aqsa moskee, vaak een katalysator voor botsingen tussen Palestijnen en de Israëlische politie, in relatieve rust.

Bij de begrafenis van de 22-jarige zwaaiden massa’s Palestijnen met de vlaggen van zowel Fatah, de partij die de Palestijnse Autoriteit controleert, als het militante Hamas, dat Gaza regeert. In de straten van de stad al-Ram gooiden gemaskerde Palestijnen stenen en vuurwerk naar de Israëlische politie, die reageerde met traangas.

Maar zowel de Palestijnse raketten als de Israëlische luchtaanvallen leken beperkt om niet uit te groeien tot een volledige oorlog. Israël en Hamas hebben vier oorlogen en verschillende kleinere schermutselingen uitgevochten sinds de militante groep in 2007 de macht in Gaza overnam van rivaliserende Palestijnse troepen.

De schietpartij van vrijdagavond, op de joodse sabbat, veranderde de situatie onmiddellijk.

De Israëlische oppositieleider, voormalig premier Yair Lapid, noemde het “afschuwelijk en hartverscheurend”.

 

 

Aanpassingen: dodental bijgesteld naar zeven, aantal gewonden naar drie, 22:43 uur.