Buitenland

Kremlin: raketten met groter bereik geleverd door VS nieuwe escalatie in conflict

01-02-2023 12:18

Kiev
A man passes past a rocket crater at playground in city park in center Kyiv, Ukraine, Tuesday, Oct. 11, 2022. On Friday, Oct. 14, The Associated Press reported on stories circulating online incorrectly claiming Ukrainian media is reporting that President Volodymyr Zelenskyy’s office was destroyed by a missile strike. (AP Photo/Efrem Lukatsky)

MOSKOU, 1 februari (Reuters) – Het Kremlin zei woensdag dat raketten met een groter bereik, die naar verluidt deel uitmaken van een aanstaand pakket militaire hulp van de Verenigde Staten aan Oekraïne, het conflict zouden doen escaleren, maar het verloop ervan niet zouden veranderen.

Woordvoerder Dmitry Peskov van het Kremlin vertelde verslaggevers ook dat er geen plannen waren voor de Russische president Vladimir Poetin om gesprekken te voeren met de Amerikaanse president Joe Biden.

Heroveren Krim

Het Amerikaanse pakket van militaire hulp, ter waarde van 2,2 miljard dollar, zal naar verwachting voor het eerst raketten met een groter bereik omvatten, zeiden twee Amerikaanse functionarissen die op de hoogte waren van de zaak dinsdag tegen Reuters.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Iskander

Russische Iskander-raketten. ID1974/Shutterstock.

 

Dergelijke raketten zouden Oekraïne – dat heeft gezegd van plan te zijn al zijn grondgebied met geweld te heroveren, met inbegrip van de geannexeerde Krim – in staat stellen dieper in door Rusland bezet gebied toe te slaan.

Gevraagd naar het nieuwe hulppakket, zei Peskov van het Kremlin:

“Ja, dit is een directe manier om de spanningen te laten escaleren, om het niveau van escalatie te verhogen, dat zien we. Het vraagt van ons extra inspanningen, maar – nogmaals – het zal de loop der gebeurtenissen niet veranderen. De speciale militaire operatie zal doorgaan.”