Politiek Buitenland

Grieks parlement verbiedt verkiezingsdeelname extreem-rechtse Griekse Nationale Partij

09-02-2023 19:03

Ilias Kasidiaris
Ilias Kasidiaris in 2013. AP Photo/Thanassis Stavrakis.

ATHENE, Griekenland (AP) – Het parlement van Griekenland heeft een extreem-rechtse politieke partij onder leiding van een gevangen ex-wetgever verboden deel te nemen aan de algemene verkiezingen later dit jaar.

Het parlement publiceerde donderdag de tekst van een wetswijziging die de Griekse Nationale Partij diskwalificeert omdat haar leider is veroordeeld voor een ernstig strafbaar feit. De wetgevers keurden het amendement woensdag laat goed.

Ilias Kasidiaris, die de afscheidingspartij twee jaar geleden oprichtte, zit een gevangenisstraf van 13 jaar uit wegens lidmaatschap van en voormalig leidend lid van Gouden Dageraad, een politieke partij van neonazistische oorsprong.

Een rechtbank heeft Gouden Dageraad in 2020 aangewezen als criminele organisatie voor het voeren van een geweldscampagne tegen migranten en ideologische tegenstanders. Kasidiaris en andere leden van de leiding van Gouden Dageraad werden als gevolg van de uitspraak gevangen gezet.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Een bijeenkomst van Gouden Dageraad in 2014. Alexandros Michailidis/Shutterstock.com.

 

Minister van Openbare Orde Takis Theodorikakos zei donderdag tegen de staatstelevisie dat een verbod op de Griekse Nationale Partij terecht was.

“De regering heeft het juiste gedaan door te reageren op de vraag van een grote meerderheid van de Griekse burgers: een partij uitsluiten die wordt geleid door een veroordeeld lid van een criminele organisatie.”

Kiesdrempel

In april worden verkiezingen verwacht waarbij de regerende centrumrechtse partij Nieuwe Democratie aan de leiding gaat, maar waarschijnlijk geen absolute meerderheid zal behalen, zo blijkt uit opiniepeilingen. De waarschijnlijke patstelling zal naar verwachting leiden tot nieuwe verkiezingen de maand daarop, wanneer een nieuwe kieswet van kracht wordt.

Volgens recente peilingen zou de Griekse Nationale Partij de drempel van 3% van de nationale stemmen overschrijden die nodig is voor parlementaire vertegenwoordiging.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

De vlag van Gouden Dageraard. Alexandros Michailidis/Shutterstock.com.

 

De partij beschreef de stemming in het parlement donderdag als een schending van de grondwet en de rechten van de kiezers, en beloofde op de dag van de verkiezingen haar eigen onofficiƫle stembussen op te zetten.

Fakkeloptochten

Gouden Dageraad – een partij die fakkeloptochten hield en waarvan hooggeplaatste leden openlijk geweld tegen migranten steunden – was tussen 2012 en 2019 vertegenwoordigd in het parlement na vier opeenvolgende verkiezingen tijdens een grote financiĆ«le crisis.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

In deze foto van dinsdag 1 oktober 2013, wordt een parlementslid van de extreem-rechtse Gouden Dageraard Ilias Kasidiaris begeleid door de antiterreurpolitie naar een rechtbank. (AP Photo/Thanassis Stavrakis.)

 

Tijdens het debat van woensdag zeiden wetgevers van de Communistische Partij van Griekenland dat zij tegen het amendement waren, omdat het zou kunnen worden misbruikt om politiek activisme in het algemeen te verbieden.

Een kleine rechtse oppositiepartij in het parlement, Hellenic Solution, was ook tegen het wetgevingsinitiatief en noemde het ongrondwettelijk.