Media

Bonusquote: ‘Diversiteitstheater dat elke vorm van humor, bezieling en relevantie mist’

10-02-2023 17:05

Simlinger/Shutterstock

“De steeds legere theaterzalen zijn echt niet alleen te wijten aan de naweeën van corona. Een even grote boosdoener is vermoedelijk het steeds verder oprukkende diversiteitstheater dat aan alle vinkjes voldoet, maar elke vorm van humor, bezieling en relevantie mist. Gelukkig hebben we de klassieke meesterwerken nog, denk je soms. Al zijn we daar dus ook niet meer zo zeker van.

“Het grootste probleem is niet eens dat een omhooggevallen journalist een toneelstuk verbiedt. Het meest zorgelijk is het gemak waarmee dat gaat. Kunst en cultuur zijn te belangrijk om in de handen te leggen van meelopers zoals politici of universiteitsbestuurders en hun slippendragers.”

Het internationale toneelgezelschap GUTS wilde een moderne vertolking van de Samuel Beckett-klassieker Wachten op Godot opvoeren in het Groninge universiteitstheater. Maar omdat Beckett voor zijn dood heeft laten vastleggen dat dit stuk uitsluitend door mannen mag worden opgevoerd werd het stuk gecanceld door Bram Douwes, de baas van het universiteitstheater. Reden: een toneelstuk door uitsluitend mannen laten opvoeren is niet inclusief genoeg. De Groningse journalist Benno de Jongh legt op OOG TV uit hoe dystopisch en ernstig het cancelen van toneelstukken in werkelijkheid is.