Buitenland

Moldavië: ‘Russische raket door Moldavisch luchtruim’

10-02-2023 11:46

Iskander
Russische Iskander-raketten. ID1974/Shutterstock.

CHISINAU, 10 februari (Reuters) – Moldavië zei dat een Russische raket vrijdagochtend zijn luchtruim heeft geschonden en heeft de Russische ambassadeur ontboden om te protesteren.

“Het ministerie van Defensie volgt, in samenwerking met de verantwoordelijke structuren van het land, de situatie in de regio op de voet en veroordeelt de schending van het luchtruim van Moldavië met klem”, aldus het ministerie van Defensie.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de Russische ambassadeur met spoed is ontboden en voegde daaraan toe: “Wij verwerpen resoluut de laatste onvriendelijke acties en verklaringen tegen Moldavië, die absoluut onaanvaardbaar zijn voor ons volk. Wij roepen de Russische Federatie op een einde te maken aan de militaire agressie tegen een buurland, die leidt tot talrijke menselijke slachtoffers en materiële schade.”

Roemenië

De informatie dat twee Russische raketten vrijdag ook het Roemeense luchtruim zijn binnengevlogen alvorens Oekraïne binnen te komen wordt onderzocht door Roemenië.

“Het bewakingssysteem van de Roemeense luchtmacht heeft vrijdag een luchtdoel gedetecteerd, hoogstwaarschijnlijk een kruisraket die vanaf een Russisch schip in de Zwarte Zee bij het Krimschiereiland is gelanceerd”, aldus het ministerie in een verklaring.

“De radar registreerde de baan van het doelwit het dichtst bij het Roemeense luchtruim op ongeveer 35 km ten noordoosten van de grens.”

Kalibr-raketten

De hoogste generaal van Oekraïne zei dat twee Kalibr-raketten die vanuit de Zwarte Zee waren gelanceerd, het Moldavische luchtruim waren binnengedrongen en vervolgens het Roemeense luchtruim waren binnengevlogen, alvorens Oekraïne binnen te gaan. Reuters kon de verklaring niet onmiddellijk verifiëren.