Buitenland

‘Boven Lake Huron neergeschoten object had achthoekige vorm’

12-02-2023 22:59

Octagon
Octagon.

WASHINGTON, 12 februari (Reuters) – Het Amerikaanse leger heeft zondag een achthoekig object neergeschoten boven Lake Huron bij de Canadese grens, aldus Amerikaanse functionarissen, het vierde object dat deze maand is neergehaald terwijl de Noord-Amerikaanse veiligheidstroepen in opperste staat van paraatheid zijn voor bedreigingen vanuit de lucht.

President Joe Biden gaf de luchtmacht het bevel om het object neer te schieten toen het over Michigan’s Upper Peninsula vloog en Lake Huron op de grens tussen de VS en Canada naderde, vertelde een Amerikaanse functionaris aan Reuters, op voorwaarde van anonimiteit.

Twee Amerikaanse functionarissen, die op voorwaarde van anonimiteit spreken weigerden tegen Reuters te zeggen of het leek op de grote witte Chinese ballon die eerder deze maand werd neergeschoten.

 

Artikel gaat verder na video.

 

Een hoge Amerikaanse functionaris zei dat het object ‘een achthoekige structuur’ had ‘zonder waarneembare lading’, zei een hoge regeringsfunctionaris op voorwaarde van anonimiteit. Ook hingen er ‘kabels’ aan het voorwerp. De Verenigde Staten hebben geen aanwijzingen dat het object een militaire bedreiging vormde of bewakingsmogelijkheden had.

Het object werd onlangs ontdekt boven Montana, wat leidde tot de sluiting van het Amerikaanse luchtruim.

Dit is het vierde ongeïdentificeerde vliegende object dat deze maand boven Noord-Amerika is vernietigd, wat de Amerikaanse betrekkingen met China onder druk zet.

6100 meter hoogte

Ambtenaren zeiden dat het laatste object werd neergeschoten door een F-16 met een Sidewinder-raket in het Amerikaanse luchtruim op een hoogte van 6100 meter, waar het mogelijk het binnenlandse luchtverkeer had kunnen verstoren.

 

Artikel gaat verder na tweet.

 

Volksvertegenwoordiger Elissa Slotkin, die een district in Michigan vertegenwoordigt in de buurt van waar het incident plaatsvond, zei dat piloten van de Amerikaanse luchtmacht en de nationale garde het object neerschoten. “Geweldig werk door iedereen die deze missie heeft uitgevoerd,” schreef ze op Twitter.

Chinese spionageballon

Het eerste object was een ballon die op 4 februari voor de kust van South Carolina werd neergeschoten. Op vrijdag werd een tweede object neergeschoten boven zee-ijs bij Deadhorse, Alaska. En een derde object werd zaterdag vernietigd boven het Canadese Yukon, waarbij onderzoekers nog steeds op zoek zijn naar het wrak.

Recovery teams zijn op de grond, op zoek om het object te vinden en te analyseren,” zei premier Justin Trudeau zondag tegen verslaggevers.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Ballon

 

“De veiligheid van burgers is onze hoogste prioriteit en daarom heb ik de beslissing genomen om dat ongeïdentificeerde object neer te laten schieten,” zei hij, eraan toevoegend dat het een gevaar voor burgervliegtuigen was geweest.

Noord-Amerika is zeer alert op indringers vanuit de lucht na het verschijnen van een wit, opvallend Chinees luchtschip boven het Amerikaanse luchtruim eerder deze maand.

Die ballon van 60 meter hoog – waarvan de Amerikanen Peking ervan beschuldigen dat het de Verenigde Staten bespioneert – veroorzaakte een internationaal incident, waardoor minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken enkele uren voor zijn vertrek een geplande reis naar China moest afblazen.

De angst voor bewaking lijkt Amerikaanse functionarissen in opperste staat van paraatheid te brengen.

Montana en Lake Michigan

Twee keer in 24 uur hebben Amerikaanse ambtenaren het luchtruim gesloten – om het vervolgens snel weer te openen.

Op zondag sloot de Federal Aviation Administration het luchtruim boven Lake Michigan kort. Op zaterdag stuurde het Amerikaanse leger straaljagers naar Montana om een radarafwijking te onderzoeken.

China ontkent dat de eerste ballon werd gebruikt voor surveillance en zegt dat het een civiel onderzoeksvaartuig was. Het veroordeelde de Verenigde Staten voor het neerschieten van de ballon voor de kust van South Carolina afgelopen zaterdag.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

China Balloon

Chuck Schumer, de leider van de meerderheid in de Amerikaanse Senaat, zei tegen de Amerikaanse zender ABC dat Amerikaanse functionarissen denken dat twee van de laatste objecten kleinere ballonnen waren dan de oorspronkelijke.

Het Witte Huis zei alleen dat de onlangs neergehaalde objecten “niet veel leken” op de Chinese ballon, en herhaalde Schumer’s beschrijving van de objecten als “veel kleiner”.

“We zullen ze niet definitief karakteriseren totdat we de brokstukken kunnen bergen, waar we aan werken,” zei een woordvoerder.

 

 

Aanpassingen: de zin ‘ook hingen er ‘touwen’ aan het voorwerp’ met link naar CNN toegevoegd, 23:29 uur. Tweede alinea toegevoegd om 23:35 uur.