ThePostOnline

Drie mensen doodgeschoten op campus Michigan State University, dader pleegt zelfmoord

14-02-2023 10:25

MSU
MSU Police and Public Safety

Update: naam dader is Anthony Dwayne McRae.

EAST LANSING, Michigan (AP) – Een schutter opende maandagavond het vuur op de Michigan State University, doodde drie mensen en verwondde vijf anderen, voordat hij zichzelf kilometers verderop doodschoot na een urenlange klopjacht waarbij bange studenten zich in het donker moesten verstoppen.

De politie maakte de dood van de man dinsdag vroeg bekend, vier uur nadat er schietpartijen waren uitgebroken in Berkey Hall, een academisch gebouw, en later vlakbij in de MSU Union, een populaire plek om te eten of te studeren.

“Dit is echt een nachtmerrie waarin we vanavond leven,” zei Chris Rozman, interim adjunct-hoofd van de campuspolitie.

Honderden agenten hebben de campus van East Lansing, ongeveer 145 kilometer ten noordwesten van Detroit, uitgekamd op zoek naar de verdachte, die de politie beschreef als ‘een kleine zwarte man met rode schoenen, een spijkerjack en een pet’.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

East Lansing MSUDe dader. MSU Police and Public Safety.

 

De 43-jarige man werd buiten de campus door de politie aangesproken voordat hij zichzelf doodde met een “zelf toegebrachte schotwond”, zei Rozman.

Zijn naam werd niet onmiddellijk vrijgegeven, noch details over het wapen of wat de politie ter plaatse vond. Rozman zei dat de man geen student of werknemer was en geen banden had met Michigan State.

“We hebben geen idee waarom hij vanavond naar de campus kwam om dit te doen. Dat maakt deel uit van ons lopende onderzoek,” zei de adjunct-hoofd.

Vijf gewonden kritiek

Rozman zei dat twee mensen werden gedood bij Berkey en een ander werd gedood bij de MSU Union, terwijl vijf mensen in kritieke toestand waren in het Sparrow Hospital.

Tegen 22.15 uur zei de politie dat Berkey en de nabijgelegen residentiehallen waren beveiligd.

Ted Zimbo zei dat hij naar zijn residentie liep toen hij een vrouw tegenkwam met bloed op haar.

“Ze vertelde me, ‘Iemand kwam in ons klaslokaal en begon te schieten,'” vertelde Zimbo aan The Associated Press. “Haar handen zaten helemaal onder het bloed. Het zat op haar broek en haar schoenen. Ze zei: ‘Het is het bloed van mijn vriend’.”

 

Artikel gaat verder na video.

https://www.youtube.com/live/L6BPlOOwuk8?feature=share

 

Zimbo zei dat de vrouw vertrok om de auto van een vriend te zoeken, terwijl hij terugkeerde naar zijn SUV op een parkeerplaats en een deken over zich heen gooide om zich drie uur lang te verstoppen.

Ryan Kunkel, 22 jaar, volgde een college in het Engineering Building toen hij via een e-mail van de universiteit op de hoogte kwam van de schietpartij. Kunkel en ongeveer 13 andere studenten deden de lichten uit en deden alsof er “een schutter voor de deur stond”, zei hij.

“Er kwam niets uit iemands mond gedurende meer dan vier uur”, zei hij.

“Ik was nog niet klaar om te accepteren dat dit echt naast me gebeurt, vlak naast me. Het is op mijn campus,” zei Kunkel. “Dit zou een plek moeten zijn waar ik kom, leer en mezelf verbeter. En in plaats daarvan raken studenten gewond.

Uitgeput, beangstigend

Voordat de schutter dood werd gevonden, vertelde WDIV-TV-meteoroloog Kim Adams, wiens dochter op Michigan State zit, dat studenten uitgeput waren door het urenlange verhaal.

“Ze hebben zich verstopt, alle lichten uit in een donkere kamer,” zei Adams.Aedan Kelley, een junior die een op nog geen kilometer ten oosten van de campus woont, zei dat hij zijn deuren sloot en zijn ramen bedekte “voor het geval dat”. Sirenes waren constant, en een helikopter hing boven hem.

“Het is allemaal erg beangstigend,” zei Kelley. “En dan heb ik al die mensen die me sms’en en vragen of ik in orde ben, wat overweldigend is.”

 

Artikel gaat verder na video.

 

Michigan State heeft ongeveer 50.000 studenten, waaronder 19.000 die op de campus wonen. Alle lessen, sporten en andere activiteiten werden 48 uur lang afgelast.

Interim universiteitspresident Teresa Woodruff zei dat het een tijd zou zijn “om na te denken en te rouwen en samen te komen.”

“Deze Spartaanse gemeenschap – deze familie – zal weer bij elkaar komen,” zei Woodruff.