Buitenland

Kiev: ‘Zes Russische ballonnen gezien boven Kiev, meeste neergehaald’

15-02-2023 16:09

Weerballon
Weerballon. Shutterstock.

KIEV, 15 februari (Reuters) – Zes Russische ballonnen zijn gesignaleerd boven Kiev en de meeste zijn neergeschoten nadat ze door luchtafweer werden aangevallen, aldus het militaire bestuur van de Oekraïense hoofdstad op woensdag.

Het zei dat de ballonnen mogelijk ‘hoekreflectoren en verkenningsapparatuur’ aan boord hadden, maar specificeerde niet wanneer ze over de hoofdstad vlogen, hoewel woensdag in Kiev luchtalarmen werden uitgegeven.

“Volgens informatie die nu wordt opgehelderd, waren dit ballonnen die in de lucht bewegen onder voortstuwing van de wind,” schreef de militaire administratie op de Telegram berichtenapp.

“Het doel van het oplaten van de ballonnen was mogelijk om onze luchtverdediging te detecteren en uit te putten.”

Luchtalarm

Kort voor de aankondiging zei de Oekraïense luchtmachtwoordvoerder Yuriy Ihnat dat Rusland, dat in februari vorig jaar Oekraïne binnenviel, ballonnen zou kunnen gebruiken in een nieuwe drang om zijn voorraden verkenningsdrones te behouden.

“Verkenningsdrones zoals de Orlan-10 worden nu spaarzamer gebruikt door Rusland, en ze dachten ‘Waarom gebruiken we deze ballonnen niet?’ Dus gebruiken ze die,” zei Ihnat tegen de Oekraïense televisie.

Hij bevestigde later dat er woensdag in de hoofdstad luchtalarmsirenes waren afgegaan vanwege overvliegende ballonnen.

Rusland gaf niet onmiddellijk commentaar op de berichten over ballonnen boven Kiev.