Buitenland

Turkse politie pakt 78 mensen op voor ‘delen provocerende berichten op social media’

15-02-2023 12:08

Turkije, Aardbeving
Malatya, Turkije, dinsdag 7 februari 2023. (AP Photo/Emrah Gurel.)

ANKARA, 15 februari (Reuters) – De Turkse politie heeft 78 mensen gearresteerd die worden beschuldigd van het creëren van angst en paniek door het “delen van provocerende berichten” over de aardbeving van vorige week op sociale media. 20 van hen worden in voorlopige hechtenis genomen.

Het dodental van de verwoestende aardbeving in Turkije en Syrië is gestegen tot boven de 41.000 en miljoenen mensen hebben humanitaire hulp nodig.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Turkey, Earthquake

AP Photo/Bernat Armangue.

Het directoraat-generaal Veiligheid van Turkije zei dat het 613 personen had geïdentificeerd die werden beschuldigd van provocerende berichten en dat tegen 293 personen een gerechtelijke procedure was ingeleid. Van deze groep heeft de hoofdaanklager 78 personen laten arresteren.

Het directoraat voegde eraan toe dat 46 websites waren gesloten wegens “phishing-zwendel” om donaties voor slachtoffers van de aardbeving te stelen en dat 15 sociale media-accounts die zich voordeden als officiële instellingen waren gesloten.

Wet tegen desinformatie

Afgelopen oktober nam het Turkse parlement een wet aan op grond waarvan journalisten en gebruikers van sociale media tot drie jaar gevangenisstraf kunnen krijgen voor het verspreiden van ‘nepnieuws’ en ‘desinformatie‘. Dit leidde tot bezorgdheid bij rechtengroeperingen en Europese landen over de vrijheid van meningsuiting, met name in de aanloop naar de presidents- en parlementsverkiezingen van deze zomer.

Artikel gaat verder na afbeelding.

Turkey, Earthquake

AP Photo/Hussein Malla.

De regeringspartij van president Recep Tayyip Erdogan had gezegd dat een wet nodig was om valse beschuldigingen op sociale media aan te pakken en dat het de oppositie niet de mond zou snoeren. De regering heeft in het verleden ook sociale media geblokkeerd.

Blokkade Twitter

Vorige week blokkeerde Turkije de toegang tot Twitter voor ongeveer 12 uur van woensdagmiddag tot begin donderdag, met als argument de verspreiding van desinformatie, wat leidde tot een boze reactie van politici van de oppositie en mensen die het platform gebruikten om geliefden te vinden en informatie te delen over reddingspogingen.

Fahrettin Altun, directeur communicatie van Turkije, tweette maandag dat Turkije te maken had met “ernstige informatievervuiling” en dat de autoriteiten dagelijks een bulletin zouden verspreiden waarin valse informatie zou worden gecorrigeerd.

Artikel gaat verder na afbeelding.

Turkey, Earthquake

AP Photo/Bernat Armangue.

Binnen een week na de aardbeving werden ongeveer 6.200 items van valse informatie en nieuws gemeld aan de regering, voegde Altun eraan toe.