Regio

‘Alle boeren ten zuiden van de Nieuwkoopse Plassen moeten in 2030 weg zijn’

17-02-2023 15:58

Trekker
Shutterstock.

Boeren in de Meijegraslanden hebben tijdens een spoedbijeenkomst op het gemeentehuis te horen gekregen dat de provincie Zuid-Holland van plan is om in het Natura 2000-gebied ten zuiden van de Nieuwkoopse Plassen geen veehouderij meer toe te staan en dat alle boeren in 2030 moeten vertrekken.

Dit nieuws werd door de boeren met verbazing en boosheid ontvangen, aangezien ze zich niet betrokken voelden bij deze beslissing en niet de kans kregen om mee te praten. De plotselinge mededeling schoot bij de boeren in het verkeerde keelgat en er ontstond commotie.

De boeren vinden dat er eerst een duidelijke onderbouwing moet komen en dat ze gehoord moeten worden voordat er een beslissing wordt genomen.

Bijeenkomst gecanceld

Daarnaast werd een bijeenkomst voor alle 300 boeren in het gebied georganiseerd door de provincie, maar deze werd last-minute gecanceld, waardoor bijna 200 boeren voor dichte deuren stonden.

De boeren hopen dat de provincie tot bezinning komt en draagvlak onder de boeren creƫert voordat er gebiedsplannen worden opgesteld.