Buitenland

Google, Facebook, Twitter, Apple moeten voldoen aan Europese Digital Service Act

17-02-2023 11:55

Google
Google

BRUSSEL, 17 februari (Reuters) – Alphabet Inc’s Google, Facebook moederbedrijf Meta Platforms Inc, Twitter en Apple worden geconfronteerd met strengere EU regels voor online inhoud, gebaseerd op maandelijkse gebruikersaantallen die door de bedrijven zijn gepubliceerd en die een EU-drempel voor grote online platforms overschrijden.

De nieuwe regels die bekend staan als de Digital Services Act (DSA) bestempelen bedrijven met meer dan 45 miljoen gebruikers als zeer grote online platforms en zijn onderworpen aan verplichtingen zoals risicobeheer en externe en onafhankelijke audits. Zij moeten ook gegevens delen met autoriteiten en onderzoekers en een gedragscode aannemen.

De Europese Commissie had online platforms en zoekmachines tot 17 februari de tijd gegeven om hun maandelijkse actieve gebruikers bekend te maken. Zeer grote online platforms hebben vier maanden de tijd om aan de regels te voldoen of riskeren boetes.

Twitter zei dat het 100,9 miljoen gemiddelde maandelijkse gebruikers in de EU heeft, gebaseerd op een schatting van de afgelopen 45 dagen.

278,6 miljoen gebruikers per maand

Alphabet verstrekte een reeks cijfers op basis van gebruikersaccounts en een andere reeks op basis van afgemelde ontvangers, en zei dat gebruikers toegang hebben tot zijn diensten ongeacht of zij zich bij een account aanmelden of afgemeld zijn.

Het gemiddelde aantal aangemelde gebruikers per maand bedroeg 278,6 miljoen bij Google Maps, 274,6 miljoen bij Google Play, 332 miljoen bij Google Search, 74,9 miljoen bij Shopping en 401,7 miljoen bij YouTube.

App Store

Apple zei dat alleen zijn App Store voor zijn iPhones, met meer dan 45 miljoen maandelijkse gebruikers, in aanmerking komt als een zeer groot onlineplatform. Maar het zal dezelfde regels ook toepassen op de App Store voor iPads, Mac-computers, Apple Watch en TV.

“Apple is van plan om, op volledig vrijwillige basis, alle bestaande versies van de App Store (inclusief die welke momenteel niet voldoen aan de drempel voor het aanmerken als VLOP) in overeenstemming te brengen met de bestaande DSA-eisen voor VLOP’s, omdat de doelstellingen van de DSA overeenkomen met de doelstellingen van Apple om consumenten te beschermen tegen illegale inhoud”, aldus het bedrijf in een verklaring.

EBay zei dat het onder de EU gebruikersdrempel zit.

Eerder deze week zei Meta Platforms dat het 255 miljoen gemiddelde maandelijkse actieve gebruikers op Facebook in de EU had en ongeveer 250 miljoen gemiddelde maandelijkse actieve gebruikers op Instagram in de laatste zes maanden van 2022.