Buitenland

VS: aanvallen Oekraïne tegen doelen op de Krim zijn legitiem

17-02-2023 09:31

Mortar, Bakhmut, Ukraine
Oekraïense militairen vuren een 120 mm mortier af op Russische stellingen aan de frontlijn bij Bakhmut, regio Donetsk, Oekraïne, woensdag 11 januari 2023. (AP Photo/Evgeniy Maloletka)

17 februari (Reuters) – De Verenigde Staten vinden dat de Krim, die Rusland in 2014 van Oekraïne annexeerde, minimaal gedemilitariseerd moet worden en Washington steunt Oekraïense aanvallen op militaire doelen op het schiereiland, zei Under Secretary of State Victoria Nuland.

De Krim, met onder meer de haven Sevastopol waar de Russische Zwarte Zeevloot is gestationeerd, wordt door westerse en Russische diplomaten gezien als het grootste brandpunt van de Oekraïense oorlog.

“Ongeacht wat de Oekraïners beslissen over de Krim in termen van waar ze kiezen om te vechten enzovoort, Oekraïne zal niet veilig zijn tenzij de Krim minimaal gedemilitariseerd is,” zei Nuland tegen de Carnegie Endowment for International Peace in Washington.

Escalatie

Gevraagd naar de gevaren van escalatie in de oorlog in Oekraïne, zei Nuland dat Rusland een groot aantal militaire installaties heeft die cruciaal zijn voor het conflict. “Dat zijn legitieme doelen, Oekraïne valt ze aan en wij steunen dat,” zei Nuland.

De Krim, die uitsteekt in de Zwarte Zee, werd opgenomen in het Russische rijk nadat Catharina de Grote het in de 18e eeuw had geannexeerd.

Memorandum van Boedapest

In 1921 werd het schiereiland onderdeel van de Sovjet-Unie en daarbinnen van Rusland tot 1954, toen het door de Oekraïense opvolger van Josef Stalin, Nikita Chroesjtsjov, werd overgedragen aan Oekraïne, ook een Sovjet-republiek.

In het Memorandum van Boedapest van 1994 erkende Rusland de Oekraïense soevereiniteit binnen de bestaande grenzen – waaronder de Krim – en stemde het ermee in geen geweld te gebruiken tegen de nieuwe republiek.

‘Uiterst gevaarlijk’

Oekraïne zegt dat het alle grondgebied dat door Rusland, dat in februari vorig jaar een volledige invasie van zijn buurland lanceerde, is geannexeerd, wil terugwinnen. Rusland zegt dat elke aanval op de Krim uiterst gevaarlijk zou zijn en een grote escalatie van de oorlog zou riskeren.

Aanvallen op Russische lucht- en marinebases, en op een door Rusland gebouwde weg- en spoorbrug die het met Rusland verbindt over de monding naar de Zee van Azov – zijn door Oekraïense functionarissen toegejuicht.