Binnenland

D66-wethouder Amsterdam Shula Rijxman opgestapt

21-02-2023 12:24

Shula Rijxman
Shula Rijxman (D66). Screenshot NPO.

Wethouder zorg en digitale stad Shula Rijxman (D66) legt per direct haar werkzaamheden neer. Dit maakte zij dinsdag bekend.

In een brief aan de gemeenteraad schrijft Rijxman:

“Dinsdag 21 februari heb ik in het college van burgemeester en wethouders gezegd dat ik heb besloten te stoppen als wethouder. Graag wil ik de medewerkers bedanken met wie ik in de afgelopen maanden heb samengewerkt. Dit geldt uiteraard ook voor de raad, de collega’s van D66, mijn collega-wethouders en de burgemeester. Ook buiten het stadhuis trof ik veel betrokken en enthousiaste professionals en vrijwilligers die mij vertelden over hun ambities en hun noden bij het werken voor de inwoners van Amsterdam.

Ruim 8 maanden geleden ben ik met veel energie begonnen aan deze opdracht. Ik was zeer gemotiveerd om bij te dragen aan het welzijn van de Amsterdammers. Ik ging ervan uit dat daarbij mijn ervaring als ondernemer en bestuurder in combinatie met die van de mensen die al langer werken in het publieke bestuur een meerwaarde zou opleveren.

Ik kom tot de conclusie dat er onvoldoende ruimte is om de dingen te doen op een manier die effectief is en die aansluit bij wie ik ben en wil zijn. Amsterdammers hebben recht op goede zorg en op kwaliteit bij alle dienstverlening vanuit de lokale overheid. Mijn ideaal was en is om hier een bijdrage aan te leveren, maar in de praktijk ben ik te vaak onderwerp van gesprek.

Het wethouderschap in Amsterdam past minder goed bij me, dan ik van tevoren heb gedacht. Ik voel mij niet meer lekker in de rol en daar heb ik vandaag mijn conclusie uit getrokken.”

 

Als voorzitter van de commissie zorg respecteer ik haar besluit. Als raadslid van de enige fractie in de #raad020 die kritische vragen bleef stellen over de gang van zaken rond de benoeming van @d66 wethouder Rijxman zeg ik: de enige juiste beslissing. https://t.co/7wzDcwGeh6

— Annabel Nanninga (@ANanninga) February 21, 2023