Buitenland

59 doden, 81 overlevenden na ramp met boot vol migranten bij zuidkust Italië

26-02-2023 17:25

Italië
AP Photo/Giuseppe Pipita.

ROME, 26 februari (Reuters) – Achtenvijftig mensen, onder wie tenminste 12 kinderen, zijn omgekomen toen een houten zeilboot met migranten aan boord zondag vroeg aan de zuidkust van Italië tegen de rotsen botste, aldus de autoriteiten.

Het schip was enkele dagen geleden uit Turkije vertrokken met migranten uit Afghanistan, Iran en verschillende andere landen, en verongelukte in stormachtig weer nabij Steccato di Cutro, een badplaats aan de oostkust van Calabrië.

Het voorlopige dodental staat op 58, vertelde Manuela Curra, een provinciale overheidsfunctionaris, aan Reuters. Eenentachtig mensen overleefden, waarvan twintig in het ziekenhuis, waaronder één persoon op de intensive care, zei ze.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

AP Photo/Giuseppe Pipita.

 

Een overlevende werd gearresteerd op beschuldiging van migrantenhandel, zei de douanepolitie van de Guardia di Finanza.

De burgemeester van Cutro, Antonio Ceraso, zei dat er vrouwen en kinderen onder de doden waren. Exacte cijfers over het aantal omgekomen kinderen waren nog niet beschikbaar.

‘Gruwelijk schouwspel’

Ceraso vertelde de nieuwszender SkyTG24 dat hij “een schouwspel had gezien dat je nooit van je leven zou willen zien een gruwelijk schouwspel dat je je hele leven bijblijft”.

Wrakstukken van de houten gulet, een Turkse zeilboot, lagen verspreid over een groot stuk kust.

Curra zei dat het schip drie of vier dagen geleden Izmir in het westen van Turkije had verlaten en voegde eraan toe dat overlevenden hadden gezegd dat er zo’n 140 tot 150 mensen aan boord waren.

De overlevenden waren meestal afkomstig uit Afghanistan, en ook een paar uit Pakistan en een paar uit Somalië, zei ze, en voegde eraan toe dat het moeilijker was om de nationaliteit van de doden vast te stellen.

“Veel van deze migranten kwamen uit Afghanistan en Iran, op de vlucht voor omstandigheden van grote ontbering”, zei de Italiaanse president Sergio Mattarella.

De eerste berichten van ANSA en andere Italiaanse persagentschappen spraken van 27 aangespoelde lichamen op het strand en meer gevonden in het water.

Ignazio Mangione, een functionaris van het Italiaanse Rode Kruis, zei tegen SkyTG24 dat slechts weinig van de kinderen die vermoedelijk op de boot zaten, het overleefd hebben.

Reactie premier Meloni

De Italiaanse premier Giorgia Meloni toonde zich “diep bedroefd” over de doden. Ze gaf mensenhandelaars de schuld en beloofde het vertrek van migranten over zee te blokkeren om dergelijke rampen te voorkomen.

Haar regering is sinds haar aantreden in oktober hard opgetreden tegen migratie, vooral door de activiteiten van liefdadigheidsinstellingen voor de redding van migranten te beperken met strenge nieuwe wetten die donderdag definitief door het parlement zijn goedgekeurd.

Meloni beschuldigt liefdadigheidsinstellingen ervan migranten aan te moedigen om de gevaarlijke zeereis naar Italië te maken, als zogenaamde “aantrekkingsfactoren”.

Goede doelen wijzen dit af en zeggen dat migranten vertrekken ongeacht of er reddingsboten in de buurt zijn.

“Het tegenhouden, blokkeren en hinderen van het werk van NGO’s zal slechts één effect hebben: de dood van kwetsbare mensen die zonder hulp achterblijven”, twitterde de Spaanse reddingsorganisatie Open Arms in reactie op de schipbreuk van zondag.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

AP Photo/Giuseppe Pipita.

 

In een afzonderlijke verklaring zei de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Piantedosi dat het van essentieel belang was een einde te maken aan de overtochten over zee die volgens hem migranten de “illusoire illusie van een beter leven” in Europa bieden, de mensensmokkelaars verrijken en dergelijke tragedies veroorzaken.

Paus Franciscus

Paus Franciscus, zoon van Italiaanse immigranten in Argentinië en lange tijd een uitgesproken voorstander van de rechten van migranten, zei dat hij bad voor iedereen die door de schipbreuk is getroffen.

Italië is een van de belangrijkste landingsplaatsen voor migranten die Europa over zee proberen binnen te komen, waarbij velen proberen door te reizen naar rijkere Noord-Europese landen. De zogenaamde centrale Middellandse Zeeroute staat bekend als een van de gevaarlijkste ter wereld.

Het Missing Migrants Project van de Verenigde Naties heeft sinds 2014 meer dan 17.000 doden en vermisten in het centrale deel van de Middellandse Zee geregistreerd. Dit jaar zijn er meer dan 220 gestorven of verdwenen, schat het project.