Klimaat

Italië gaat tegen Europees verbod op benzineauto’s in 2035 stemmen

28-02-2023 19:46

Tesla
canadianPhotographer5/Shutterstock.com

ROME, 28 februari (Reuters) – Italië is van plan te stemmen tegen Europese plannen om de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto’s over 12 jaar te verbieden, zei minister van Energie Gilberto Pichetto Fratin op dinsdag.

Regels die deze maand door het Europees Parlement werden goedgekeurd, vereisen dat autofabrikanten tegen 2035 de CO2-uitstoot van nieuw verkochte auto’s met 100% moeten verminderen, wat de verkoop van nieuwe voertuigen op fossiele brandstoffen in het 27-landenblok onmogelijk zou maken.

“Morgen zal Italië in Brussel, tijdens de vergadering van ambassadeurs van de EU-landen, een standpunt innemen tegen de voorgestelde Europese verordening die de productie en verkoop van auto’s en bestelwagens met verbrandingsmotor tegen 2035 verbiedt”, zei de minister in een verklaring.

Formele goedkeuring

De EU-landen zijn het in oktober eens geworden over het verbod op auto’s met een thermische motor, maar moeten de regels nog formeel goedkeuren voordat ze in werking kunnen treden. De definitieve goedkeuring wordt in maart verwacht.

De regering zei vorige week dat het wilde samenwerken met Frankrijk en Duitsland om het tempo van de wetten van de Europese Unie over het verminderen van de uitstoot van auto’s en vrachtwagens te beïnvloeden en te vertragen.

“Italië is van mening dat de keuze voor elektrisch rijden niet de enige manier mag zijn om in de overgangsfase een nuluitstoot te bereiken,” voegde Pichetto Fratin eraan toe in de verklaring.