Buitenland

Treinramp Griekenland, tenminste 36 doden, 85 gewonden

01-03-2023 09:30

Griekenland
AP Photo/Vaggelis Kousioras.

Larissa, GRIEKENLAND, 1 maart (Reuters) – Een passagierstrein en een goederentrein zijn dinsdagavond in Griekenland frontaal op elkaar gebotst. Daarbij zijn ten minste 36 mensen om het leven gekomen en 85 mensen gewond geraakt.

Zesenzestig gewonden werden in het ziekenhuis opgenomen, van wie er zes op de intensive care liggen, aldus een brandweerfunctionaris.

Het ongeluk gebeurde toen de passagierstrein uit een tunnel kwam. Ontspoorde wagons, zwaar beschadigd met gebroken ruiten en dikke rookpluimen, waren te zien op het terrein, waar reddingswerkers naar meer overlevenden zochten.

Eén passagierswagon stond op zijn kant in een hoek van bijna negentig graden ten opzichte van de rest van de wrakke trein, terwijl andere ontspoorde wagons onzeker overhelden.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Griekenland

AP Photo/Vaggelis Kousioras.

 

‘Vuur rechts en links’

Stergios Minenis, een 28-jarige passagier die uit het wrak sprong, zei dat de crash “een nachtmerrie” was met een luide knal gevolgd door vuur.

“We draaiden om in de wagon totdat we op onze zij vielen er was paniek,” zei hij. “Het vuur was onmiddellijk, terwijl we omdraaiden werden we verbrand, vuur was rechts en links.”

Ongeveer 250 van de in totaal 350 passagiers werden met bussen veilig naar Thessaloniki geëvacueerd.

“Onze prioriteit is nu het behandelen van de gewonden, het zoeken en vinden van vermisten in het puin en het bieden van psychologische steun aan de familieleden van de slachtoffers door psychologen die naar de stad Larissa gaan,” zei regeringswoordvoerder Giannis Oikonomou.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Griekenland

AP Photo/Vaggelis Kousioras.

 

Een passagier vertelde de staatsomroep ERT dat hij ontsnapte nadat hij met zijn koffer het raam van de trein had gebroken.

“Het was net een aardbeving,” zei Angelos Tsiamouras, een andere passagier, tegen ERT.

Onderzoek OM

De twee treinen bevonden zich op hetzelfde spoor toen ze op elkaar botsten.

Er loopt een onderzoek door een openbare aanklager en de politie naar de oorzaak van het ongeluk, vertelde een Hellenic Train ambtenaar aan Reuters op voorwaarde van anonimiteit.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Griekenland

AP Photo/Vaggelis Kousioras.

 

De politie heeft de stationschef in Larissa tijdelijk aangehouden en getuigen opgeroepen voor ondervraging, aldus ERT.

Hellenic Train liet in een verklaring weten “diep bedroefd te zijn over het tragische ongeval”.

Evacuatie passagiers

Vannacht werden reddingswerkers met fakkels in de wagons gezien op zoek naar beknelde passagiers.

“De evacuatie van passagiers is aan de gang onder zeer moeilijke omstandigheden gezien de ernst van de botsing van de twee treinen,” zei brandweerwoordvoerder Vassilis Varthakogiannis.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Griekenland

AP Photo/Vaggelis Kousioras.

 

“We maken een tragedie mee. We halen mensen levend naar buiten, gewonden… er zijn doden.”

Lokale media zeiden dat de trein rond 19:30 uur (05:30 GMT) uit Athene vertrok. De brandweer zei kort voor middernacht van het ongeluk op de hoogte te zijn gebracht. De goederentrein reed van Thessaloniki naar Larissa.

In 1972 kwamen 19 mensen om het leven toen twee treinen buiten Larissa frontaal op elkaar botsten.

Verouderd spoorsysteem

Het verouderde Griekse spoorwegsysteem moet worden gemoderniseerd: veel treinen rijden op losse sporen en op veel plaatsen moeten nog signalerings- en automatische controlesystemen worden geïnstalleerd.

Griekenland verkocht in 2017 als onderdeel van zijn internationale reddingsprogramma spoorwegexploitant TRAINOSE aan het Italiaanse Ferrovie dello Stato Italiane en verwacht dat de komende jaren honderden miljoenen euro’s in de spoorweginfrastructuur zullen worden geïnvesteerd.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Griekenland

AP Photo/Vaggelis Kousioras.

 

Volgens de website van het Italiaanse bedrijf is het de belangrijkste aanbieder van spoorvervoer voor passagiers en goederen in Griekenland en exploiteert het 342 passagiers- en commerciële routes per dag.