Binnenland

‘Levering medicijnen aan patiënten in gevaar’

07-03-2023 18:17

Pillen

Volgens de bond van farmaceutische groothandelaren is de distributie van geneesmiddelen niet langer levensvatbaar en leidt dit tot verliezen van miljoenen euro’s voor vier belangrijke groothandels dit jaar. Dit kan leiden tot problemen bij het leveren van medicatie aan patiënten via apotheken en ziekenhuizen.

De bond heeft een studie laten uitvoeren door adviesbureau SiRM en het rapport is dinsdag gepresenteerd aan zorgminister Ernst Kuipers.

Schrappen van geneesmiddelen

Voorzitter Léon Tinke zegt dat er onomkeerbare stappen moeten worden genomen, zoals het schrappen van verlieslatende geneesmiddelen uit het assortiment, waaronder medicatie tegen hartfalen, antidepressiva en bloedverdunners.

De problemen doen zich voor bij de volgesorteerde groothandels, die een breed assortiment aan medicatie leveren aan apotheken en ziekenhuizen. De kosten voor deze bedrijven zijn de afgelopen jaren sterk gestegen, voornamelijk door de hogere energieprijzen en lonen. Tegelijkertijd zijn de vergoedingen voor een deel van de medicatie al jaren niet gestegen.