ThePostOnline

Wenen vreest voor islamitische aanslag op kerken, zwaarbewapende politie patrouilleert

15-03-2023 19:07

Wenen
Shutterstock.

WENEN, 15 maart (Reuters) – De politie van Wenen heeft woensdag gewapende patrouilles op gevoelige plaatsen in de Oostenrijkse hoofdstad, waaronder kerken, opgevoerd nadat de binnenlandse inlichtingendienst van het land informatie had ontvangen die deed vermoeden dat er een islamitische aanslag werd beraamd.

De politie van de stad nam de zeldzame stap om het publiek op sociale media te waarschuwen dat er een verhoogde aanwezigheid van gewapende politie, inclusief speciale eenheden, in de stad zou zijn.

 

Artikel gaat verder na tweet.

 

Aanslag 2020

Wenen behoort tot de veiligste hoofdsteden ter wereld en militante aanslagen zijn zeldzaam. De eerste dodelijke aanslag in een generatie vond plaats in 2020 toen een jihadistische schutter vier mensen doodde tijdens een schietpartij voordat hij door de politie werd doodgeschoten.

“Onze inlichtingendiensten hebben reden om aan te nemen dat er een aanslag met een islamistisch motief is gepland in Wenen,” zei de politie van Wenen in het Engels op Twitter.

“Als voorzorgsmaatregel zijn points of interest onder verscherpte bewaking gesteld door reguliere & speciale operatie politiediensten,” zei de politie, eraan toevoegend dat het niet mogelijk was te zeggen hoe lang de speciale maatregelen zouden duren.

Stephansdom

In de met toeristen gevulde straten van het centrum van Wenen was het na de waarschuwing van de politie weer druk als vanouds. De verhoogde aanwezigheid van de politie bij de Stephansdom van de stad was nauwelijks merkbaar.

Meer dan drie uur na haar tweets waarin zij het publiek waarschuwde voor de mogelijke dreiging, stuurde de politie slechts één update om te verduidelijken dat met een aanvankelijke verwijzing naar een risico van een aanslag op kerken in feite niet alleen christelijke kerken werden bedoeld, maar ook gebedshuizen en andere gebouwen van verschillende religies.

De politie ging er niet verder op in, maar zei dat de speciale maatregelen van kracht bleven.