Buitenland

Rusland: ‘Elke poging tot arrestatie president Poetin betekent oorlogsverklaring’

23-03-2023 12:43

Nucleair
Shutterstock.

MOSKOU, 23 maart (Reuters) – Elke poging om president Vladimir Poetin te arresteren nadat het Internationaal Strafhof (ICC) een arrestatiebevel tegen de leider van het Kremlin heeft uitgevaardigd, zou neerkomen op een oorlogsverklaring aan Rusland, zei zijn bondgenoot Dmitri Medvedev donderdag.

Het ICC vaardigde vrijdag een arrestatiebevel uit en beschuldigde Poetin van de oorlogsmisdaad van het illegaal deporteren van honderden kinderen uit Oekraïne. Het zei dat er redelijke gronden zijn om aan te nemen dat Poetin individuele strafrechtelijke verantwoordelijkheid draagt.

Voormalig president Dmitri Medvedev zei tegen Russische media dat het ICC, dat door landen als Rusland, China en de Verenigde Staten niet wordt erkend, een “juridische entiteit” is die nooit iets van betekenis heeft gedaan.

Oorlogsverklaring

Elke poging om Poetin aan te houden zou echter een oorlogsverklaring zijn, zei Medvedev, die plaatsvervangend voorzitter is van Poetins machtige veiligheidsraad.

“Laten we ons voorstellen – uiteraard zal deze situatie nooit werkelijkheid worden – maar laten we ons niettemin voorstellen dat deze situatie werkelijkheid wordt: Het huidige hoofd van de nucleaire staat ging naar een gebied, zeg Duitsland, en werd gearresteerd,” zei Medvedev.

“Wat zou dat zijn? Het zou een oorlogsverklaring aan de Russische Federatie zijn,” zei hij in een video die op Telegram is geplaatst. “En in dat geval zouden al onze activa – al onze raketten et cetera – naar de Bondsdag vliegen, naar het kantoor van de kanselier.”

‘Schandalig partijdig besluit’

Het Kremlin zegt dat het arrestatiebevel van het ICC een ‘schandalig partijdig besluit’ is, maar betekenisloos ten aanzien van Rusland. Russische functionarissen ontkennen oorlogsmisdaden in Oekraïne en zeggen dat het Westen de Oekraïense oorlogsmisdaden heeft genegeerd.

De inval van Rusland in Oekraïne op 24 februari heeft geleid tot het dodelijkste Europese conflict sinds de Tweede Wereldoorlog en de grootste confrontatie tussen Moskou en het Westen sinds de Cubaanse Raketcrisis van 1962.

Volgens Medvedev bevinden de betrekkingen met het Westen zich waarschijnlijk op het slechtste punt ooit.

Nucleaire risico’s

Als president van 2008 tot 2012 wierp Medvedev zich op als een pro-westerse hervormer. Sinds de oorlog is hij echter veranderd in een van de meest openlijk havikistische Russische functionarissen, die westerse leiders heeft beledigd en een reeks nucleaire waarschuwingen heeft afgegeven.

De nucleaire risico’s zijn toegenomen, zei hij.

“Elke dag dat er buitenlandse wapens aan Oekraïne worden geleverd, brengt de nucleaire apocalyps dichterbij,” zei Medvedev.

Na de val van de Sovjet-Unie in 1991, zei hij, had het Westen zich als de baas over Rusland beschouwd, maar Poetin had daar een einde aan gemaakt.

“Ze waren zeer beledigd,” zei Medvedev, eraan toevoegend dat het Westen een hekel had aan de onafhankelijkheid van Rusland en China.

Hij zei dat het Westen Rusland nu wil opsplitsen in een reeks zwakkere staten en zijn enorme natuurlijke rijkdommen wil stelen.

Imperialistisch landjepik

Poetin ziet het conflict in Oekraïne als een existentiële strijd om Rusland te verdedigen tegen wat hij ziet als een arrogant en agressief Westen dat volgens hem Rusland wil opsplitsen.

Het Westen ontkent dat het Rusland wil vernietigen en zegt dat het Oekraïne helpt zich te verdedigen tegen een imperialistische landjepik. Oekraïne zegt niet te zullen rusten voordat alle Russische soldaten van zijn grondgebied zijn verdreven.

“Oekraïne maakt deel uit van Rusland”, zei Medvedev, die eraan toevoegde dat bijna heel het huidige Oekraïne deel heeft uitgemaakt van het Russische rijk. Rusland erkende de soevereiniteit en de grenzen van Oekraïne na 1991 in het Memorandum van Boedapest van 1994.

Medvedev zei dat de banden met het Westen ooit zullen verbeteren, al zei hij dat het lang zou duren.

“Ik geloof dat de situatie vroeg of laat zal stabiliseren en de communicatie zal worden hervat, maar ik hoop van harte dat tegen die tijd een aanzienlijk deel van die mensen (westerse leiders) met pensioen zal zijn en sommigen dood zullen zijn,” zei hij.