Premium | Interview

Sylvain Ephimenco: ‘Links strijdt niet meer voor linkse waarden’

27-03-2023 16:01

Sylvain Ephimenco
Premium
Sylvain Ephimenco. Foto: Uitgeverij Enzo Wolf.

Of hij het nu leuk vindt of niet, binnen de beroepsgroep 'Nederlandse columnisten' is Sylvain Ephimenco uitgegroeid tot een mastodont. Al 31 jaar schrijft hij columns voor dagblad Trouw. En met zijn 1 meter 96 en zijn ooit behaalde wereldtitel in de vijfkamp bij de veteranen dwingt hij bij menigeen, ook jongeren, nog steeds ontzag af.

'Sander Schimmelpenninck móet en zál in elke column aantonen dat hij niet meer alleen de belangen vertegenwoordigt waaruit hij is voortgekomen'

Met een grinnik in zijn stem vertelt Ephimenco ("Ik kan niet geloven dat ik 66 ben") dat hij vorige week nog enkele opdringerige jongeren onbevreesd tegemoet trad in de Rotterdamse metro, waar leeftijdgenoten misschien, uit behoud van hun hachje, in hun schulp zouden kruipen. Ephimenco bevindt zich graag op plekken waar wrijving heerst ("Ik voel me meer journalist dan schrijver"). En nu een nieuwe religie dan wel ideologie, genaamd woke, zich als een soort kruipolie in de samenleving verspreidt, en in staat lijkt bijna elk gesprek te laten schuren, kun je het wel aan Ephimenco overlaten om woke, dat hijzelf 'modieus' noemt, kritisch onder de loep te nemen.

'Ooit, in een ver verleden, stond links vierkant voor het bewaken van de vrijheid je eigen keuzes te maken'

Tot zijn eigen verbazing zijn z’n bedenkingen omtrent woke niet alleen in zijn columns terechtgekomen, maar begon hij afgelopen zomer, als reactie op de ternauwernood afgeketste politiekogel richting boerenzoon Jouke, een fictieverhaal te schrijven (het eerste verhaal uit de bundel, Exodus). Waarna nog elf andere fictieverhalen volgden, die nu zijn gepubliceerd onder de titel Twaalf Incorrecte verhalen.

'In BBB zit oneindig meer vitaliteit en strijdlust dan in Forum voor Democratie'

Een paar weken terug stormde de bundel als hoogste nieuwe binnenkomer de Nederlandse bestseller top-60 binnen. Gevraagd waarom hij na zoveel jaar columns schrijven ineens weer zwichtte voor de fictie zegt hij: "Het was in de eerste plaats een genot! Afgelopen zomer verkeerde ik twee maanden in een soort roes. Nu het boekje lijkt aan te slaan, overweeg ik dan oo

 
 

Neem een abonnement op TPO Premium en lees direct verder.

 
 

Vanaf 11 cent per dag!

 
 

Neem nu een abonnement!

 
 

Lees hier meer over TPO Premium en ontdek wat je allemaal krijgt voor die 11 cent per dag.

 
 

Als je al lid bent, log dan hieronder in om direct verder te lezen.

 
 


TPO Podcast vrijdag: slechts 1 euro

TPO Podcast

TPO Podcast 512 met Verkennen Veelo en Gom Brussen

Lees verder

TPO Podcast 510 met Verkiezingen Veelo en Formatie Brussen

Lees verder

TPO PODCAST 486