Regio

College Middelburg vreest ‘onrust’ bij te vroeg noemen mogelijke locaties nieuw azc

05-04-2023 11:43

Azc, Middelburg
Het huidige azc in Middelburg. Foto: Google Streetview.

Door Bert Brussen, TPO – Het College van B en W in Middelburg (ChristenUnie, GroenLinks/PvdA, D66, Lokale Partij Middelburg met VVD-burgemeester Harald Bergmann) weigert om te openbaren welke plekken in de gemeente momenteel worden beschouwd als mogelijke locatie voor een nieuw asielzoekerscentrum. Dit ondanks dat een meerderheid van de gemeenteraad wél openbaring van de mogelijke locaties eist zodat inwoners van Middelburg kunnen meedenken over de nieuwe locatie.

Uit een vergadering van de raadcommissie Algemeen Bestuur maandagavond blijkt dat wordt gevreesd voor maatschappelijke onrust als burgers worden betrokken in de zoektocht naar een nieuwe locatie.

Zo liet GroenLinks/PvdA-wethouder Jeroen Louws weten dat hij ‘communicatiedviseur is geweest’ en daarom weet dat ‘je door vroeg allerlei locaties te noemen je veel onrust kweekt in de stad’.

‘Mond vol over participatie’

Maar een oppositie bestaande uit gemeenteraadsleden van CDA, VVD en coalitiepartij Lokale Partij Middelburg hekelden die opstelling. Het CDA wees op het feit dat het college ‘de mond vol heeft over participatie‘ maar nu als het op het zoeken naar een locatie voor het azc aankomt ineens alle luiken sluit.

CDA-raadslid Wim Kant daarover:

“In het raadsvoorstel [over de komst van het azc, red.] schrijft u letterlijk: ‘We verwachten niet dat een participatietraject waarin inwoners kunnen meedenken over waar het azc moet komen, tot een gedragen uitkomst zal leiden. Het college denkt daarom dat dit geen meerwaarde heeft.’ Heeft u zo weinig vertrouwen in de bevolking? Bent u bang voor maatschappelijke onrust? Het slechtste dat kan gebeuren is dat je het oneens bent met elkaar. Dat moet kunnen bij democratische besluitvorming.”

Belofte tot sluiten oude azc

Het nieuwe azc in de gemeente Middelburg moet uiterlijk 1 juli 2025 klaar zijn. Het huidige azc, het voormalige verzorgingstehuis ‘Swerf Rust’ aan de Laurens Stommesweg, zal dan de deuren sluiten omdat de overeenkomst met het COA voor die locatie afloopt op 25 juni 2025.

Maar aangezien het sluiten van het huidige azc een belofte is die het college eerder heeft gedaan, vreest de oppositie dat deze belofte zal worden gebroken wanneer het niet lukt om op 1 juli 2025 een nieuw azc te hebben geopend.

Zowel collegepartij GroenLinks/PvdA als collegepartij ChristenUnie lieten al doorschemeren dat die belofte inderdaad kan worden gebroken. GroenLinks-wethouder Jeroen Louws liet weten dat ‘we asielzoekers niet zomaar op straat kunnen zetten’ en ChristenUnie-raadslid Arjan Beekman dat ‘we het hebben over asielzoekers, medeburgers die al veel ellende op de hals hebben gehaald.’

Maximaal 330 asielzoekers

Het nieuwe azc in de gemeente Middelburg moet van het COA tenminste voldoen aan een locatie met een oppervlakte van drie hectare. Verder stelt het COA als voorwaarde dat het terrein in bezit is van de gemeente en binnen ‘afzienbare tijd’ beschikbaar is.

Er wordt gemikt op opvang van maximaal 330 asielzoekers, net zoveel als in het huidige azc, maar er moet voldoende ruimte zijn om dit op te schalen naar maximaal 530 asielzoekers.

Het azc in Middelburg is het enige azc in Zeeland. Uiterlijk 2026 moeten ook in Goes en Terneuzen azc’s worden gerealiseerd. In die twee plaatsen zijn nu wel al tijdelijke noodopvanglocaties gevestigd.