Buitenland

Groot-Britannië gaat 500 asielzoekende ‘alleenstaande mannen’ opvangen in schip

05-04-2023 18:34

Portland Port, Dorset
Portland Port, Dorset. Google Streetview.

LONDEN, 5 april (Reuters) – Groot-Brittannië zei woensdag dat het een schip had gehuurd om 500 migranten aan zijn zuidkust te huisvesten als onderdeel van de inspanningen om het gebruik van dure hotels als tijdelijk onderkomen tijdens de behandeling van asielaanvragen te verminderen.

Premier Rishi Sunak heeft van het aanpakken van illegale migratie een van zijn topprioriteiten gemaakt in de aanloop naar de verkiezingen die volgend jaar worden verwacht en heeft plannen gemaakt om asielzoekers die in kleine bootjes over het Kanaal komen, de toegang te ontzeggen.

Het schip, de Bibby Stockholm, zal aanmeren in Portland Port in Dorset en zal plaats bieden aan 500 alleenstaande volwassen mannen, aldus het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Ten minste 18 maanden operationeel

Migranten zullen “in de komende maanden” aan boord worden gebracht en het schip zal ten minste 18 maanden operationeel zijn, aldus het ministerie, dat eraan toevoegde dat het met andere havens in gesprek was over het gebruik van nog meer schepen.

“We moeten alternatieve accommodatiemogelijkheden gebruiken, zoals onze Europese buren doen – inclusief het gebruik van binnenschepen en veerboten om de Britse belastingbetaler geld te besparen en om te voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk een magneet wordt voor asielzoekers in Europa”, zei minister van Immigratie Robert Jenrick.

“Alle accommodatie zal voldoen aan onze wettelijke verplichtingen en wij zullen nauw samenwerken met de plaatselijke gemeenschap om hun problemen aan te pakken, onder meer door financiële steun.”

Het schip zal “elementaire en functionele” accommodatie bieden met gezondheidszorg en cateringfaciliteiten, alsmede beveiliging aan boord, aldus de regering.

6 miljoen pond per dag

Uit overheidsgegevens blijkt dat dinsdag 201 migranten het Kanaal zijn overgestoken. Het totale aantal dat in 2022 aankwam, bedroeg meer dan 45.000.

De regering, die vorige week ook zei basisopvang voor migranten op militaire bases in te richten, zegt dat hotelaccommodatie voor asielzoekers 6 miljoen pond per dag kost. Zij heeft geen kosten genoemd voor het schip.

De maatregelen zijn bekritiseerd door mensenrechtengroeperingen omdat ze niet in adequate huisvesting voorzien, terwijl sommige wetgevers van Sunaks eigen regerende Conservatieve Partij zich zorgen maken over de gevolgen voor de lokale gemeenschappen.

“Richard Drax, een wetgever uit Dorset, vertelde GB News: “Er is geen controle over waar ze heen gaan en wat ze doen in een zeer gevoelige badplaats. We zijn zelfs door niemand geraadpleegd over de gevolgen van deze toestroom.”