Buitenland

Automonteur ontdekt 35 migranten in vrachtwagen, Zuid-Oostenrijk

06-04-2023 17:11

Oostenrijk
Shutterstock.

BERLIJN (AP) – Vijfendertig migranten zijn gevonden in de trailer van een vrachtwagen in het zuiden van Oostenrijk nadat het voertuig was beschadigd en een medewerker van een reparatiewerkplaats geluiden uit de binnenkant hoorde, zei de politie donderdag. De bestuurder werd gearresteerd.

Het in Polen geregistreerde voertuig reed woensdagmiddag in de verkeerde richting uit een snelwegrustplaats bij Klagenfurt, waardoor scherpe punten in het wegdek werden geactiveerd die de banden beschadigden en een aantal ervan in brand staken, zei de politie in de provincie Karinthië in een verklaring. De bestuurder heeft de vlammen geblust.

Afkomstig uit Bangladesh, Nepal en Egypte

Getuigen meldden het incident aan de snelwegpolitie, en het voertuig werd naar het nabijgelegen Villach gesleept, waar de vrachtwagen voor reparatie naar een garage werd gebracht. De politie zegt dat de chauffeur, een 68-jarige Turkse man, contact opnam met zijn “baas”, die geïrriteerd raakte toen hij hoorde dat het werk pas de volgende ochtend klaar zou zijn en erop aandrong dat de reparaties zo snel mogelijk zouden worden uitgevoerd.

Rond 21.00 uur – zeven uur na het incident op de snelweg – merkte een garagemedewerker geluiden en stemmen op uit de verzegelde trailer, die was geparkeerd terwijl de vrachtwagen zelf werd gerepareerd, aldus de politie. Een andere medewerker zag met een infraroodcamera bewijs van beweging in het voertuig.

De politie werd gebeld en opende de trailer, waar 35 mensen werden aangetroffen die leden onder de kou en meer dan 70 uur zonder voorraden in het voertuig hadden doorgebracht. Ze zeiden dat de mensen afkomstig waren uit Bangladesh, Nepal en Egypte, maar ze onderzochten nog hun route en geplande bestemming.

De chauffeur, die de vrachtwagen naar de garage had begeleid, werd ter plaatse gearresteerd.

71 dode migranten

In augustus 2015 werden 71 migranten dood aangetroffen achter in een vrachtwagen die op een Oostenrijkse snelweg bij de Hongaarse grens was achtergelaten. Zij behoorden tot de meer dan een miljoen migranten en vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Afghanistan die dat jaar via Turkije en de Balkan de EU binnenkwamen.