Binnenland

Veroordeelde verkrachter Ingmar S. verdacht van nieuwe verkrachting tijdens proefverlof

11-04-2023 15:30

Kanaaldijk West, Breukelen
De Kanaaldijk West in Breukelen, waar Ingmar S. in 2018 een vrouw verkrachtte en ontvoerde.

Door Bert Brussen, TPO – De 50-jarige voormalig piloot Ingmar S. die in 2018 tot zeven jaar cel werd veroordeeld voor een gruwelijke verkrachting van een vrouw in Breukelen wordt nu verdacht van nog een verkrachting tijdens zijn proefverlof. S. zou eind juli vorig jaar een vrouw hebben verkracht in Alkmaar.

Drie uur durende horrorfilm

In maart 2018 verkrachtte S. op een ochtend een willekeurig gekozen vrouw in Breukelen. S. sprak de vrouw aan nadat hij zijn kinderen had afgezet bij school en op weg was naar een autobedrijf. De vrouw werd bedreigd met een nepvuurwapen.

Hij verkrachtte haar in een afgelegen stuk groen en sloot haar vervolgens, vastgebonden met tie wraps, haar ogen dichtgeplakt met duct tape en sokken in haar mond geduwd, op onder een kleed in de kofferbak van zijn auto.

Vervolgens vervoerde hij het slachtoffer naar zijn paardentrailer die hij aan het ombouwen was tot camper. Daar werd de vrouw opgesloten tot S. een uur later de vrouw opnieuw verkrachtte.

Uiteindelijk gooide hij de vrouw, vastgebonden en naakt, uit de auto in Diemen waar ze werd gevonden door voorbijgangers nadat ze haar mond had weten te bevrijden van het tape en daardoor om hulp kon roepen.

Diezelfde dag nog mochten zijn kinderen met S. een rondje in de half verbouwde paardentrailer waarin hij een paar uur daarvoor voor de tweede keer in een uur een door hem eerder op die dag ontvoerde vrouw had verkracht.

Tijdens de rechtszaak hield S., die op dat moment een goede baan had als piloot en echtgenoot en vader was van een ‘samengesteld gezin’, vol zich niets van de verkrachting te kunnen herinneren. Het OM noemde de verkrachting een ‘drie uur durende horrorfilm’.

‘Op zoek naar spanning’

Bij verhoren door de politie had S. al aangegeven dat hij ‘op zoek was naar spanning’ omdat hij al enige tijd thuis zat wegens ziekte. Ook verklaarde S. dat het ‘misschien de medicatie was’ waardoor hij in een psychose terecht was gekomen.

Tegen zijn broer zou hij eerder hebben gezegd ‘een overval met een pistool wel spannend te vinden’.

Uiteindelijk vertelde S. huilend in de rechtszaal:

“Misschien was het een psychose, deed ik dit onder invloed van de medicijnen die ik slikte voor mijn ziekte. Onbegrijpelijk, onvoorstelbaar. Het spijt mij voor de verschrikkelijke dingen die ochtend.”

Uit onderzoeken bij het Pieter Baan Centrum bleek niet dat S. ontoerekeningsvatbaar was. Ook kon uit niets worden afgeleid dat zijn medicatie iets te maken zou kunnen hebben met zijn daad.

S. werd in 2018 veroordeeld tot zeven jaar cel.

Proefverlof na vier jaar

Na vier jaar te hebben vastgezeten, in de zomer van 2022, mocht hij al op proefverlof. Tijdens dit proefverlof zou hij in Alkmaar een vrouw hebben verkracht nadat hij ‘haar polsen had vastgebonden, haar keel had dichtgeknepen en haar tegen haar borsten had geslagen’.

Volgens RTV Utrecht zou hij tegen het slachtoffer onder meer hebben gezegd:

“Hoe meer je meewerkt hoe minder pijn je zult hebben. Ik wil je zien huilen, als je niet meewerkt dan doe ik je meer pijn”.

Het is mogelijk dat S. dit keer wel ontoerekingsvatbaar wordt verklaard en daardoor, als hij schuldig wordt verklaard, tot tbs kan worden veroordeeld.

Wordt hij niet ontoerekeningsvatbaar verklaard dan zal hij opnieuw tot een celstraf worden veroordeeld en over een aantal jaar weer vrij rondlopen.