Regio

Definitief geen azc in Nederhost den Berg, wegens ‘bijzonder veel onrust en polarisatie’

14-04-2023 11:16

NERA-gebouw
Het NERA-gebouw in de Horstermeerpolder, Nederhorst den Berg. Google Streetview.

Door Bert Brussen, TPO – Er komt definitief geen azc voor 350 personen tien jaar lang in het NERA-gebouw in Nederhorst den Berg. De gemeente Wijdemeren ziet er van af omdat er “bijzonder veel onrust over is ontstaan waarbij sprake is van polarisatie”.

De afgelopen weken was de spanning onder de inwoners van Nederhorst den Berg al zo hoog opgelopen dat inspraakavonden over de komst van het azc moesten worden afgelast. Volgens de gemeente was hierdoor ‘een verhoogd veiligheidsrisico‘ ontstaan en zou ‘doorgaan met onderzoek een te grote impact hebben op de samenleving’.

“De polarisatie die ontstond was nooit de bedoeling. Doorgaan zou veel impact hebben op de samenleving en bovendien te veel van de organisatie vragen. Het enige verstandige besluit is stoppen met dit proces”, zo liet verantwoordelijk wethouder Maarten Hoelscher (PvdA/GroenLinks) donderdag weten.

NERA-gebouw

Eerder besloot de gemeente Wijdemeren ook al om geen vluchtelingen uit Oekraïners op te vangen om ‘rust in de samenleving te brengen’.

Net NERA-gebouw in de Horstermeerpolder is een voormalig radio-ontvangststation dat in 1950 werd geopend. Het ligt vrijwel direct naast een Natura 2000-gebied, de Oostelijke Vechtplassen.