Buitenland

Iran zal hard optreden tegen ‘mensen die vrouwen aanmoedigen hoofddoek af te doen’

15-04-2023 13:48

Ebrahim Raisi
Iraanse president President Ebrahim Raisi (AP Photo/Vahid Salemi)

15 april (Reuters) – Mensen die vrouwen aanmoedigen om de hijab af te doen zullen strafrechtelijk worden vervolgd en zullen niet in beroep kunnen gaan tegen een eventuele veroordeling, aldus de Iraanse plaatsvervangende procureur-generaal zaterdag.

Zijn opmerkingen komen naar aanleiding van het feit dat steeds meer vrouwen de verplichte Iraanse kledingvoorschriften aan hun laars lappen in winkelcentra, restaurants, winkels, straten en andere openbare ruimten.

Verschillende vrouwelijke beroemdheden en activisten hebben de afgelopen maanden ook foto’s van zichzelf zonder sluier op sociale media geplaatst.

Cameratoezicht

De Iraanse politie installeerde zaterdag camera’s op openbare plaatsen om ongesluierde vrouwen te identificeren en te bestraffen, meldden Iraanse media. De politie kondigde het plan vorige week aan.

“Het misdrijf van het bevorderen van ontsluiering zal worden behandeld in de strafrechtbank waarvan de beslissingen definitief en niet voor beroep vatbaar zijn,” citeerde het semi-officiĆ«le Mehr News de plaatsvervangende procureur-generaal Ali Jamadi.

“De straf voor de misdaad van het bevorderen en aanmoedigen van anderen om de hijab te verwijderen is veel zwaarder dan de misdaad van het verwijderen van de hijab zelf, omdat het een van de duidelijke voorbeelden is van het aanmoedigen van corruptie,” voegde hij eraan toe.

Hij zei niet wat de straffen zouden kunnen zijn of wat het bevorderen van het ontsluieren precies inhoudt.