Binnenland

Ingewijden: Landbouwoverleg geklapt

18-04-2023 14:41

Trekker
Shutterstock.

Door: Jan Omvlee, TPO- Het gezamenlijke overleg over het landbouwakkoord is stukgelopen, dat zeggen ingewijden tegen de Telegraaf en het AD. Dinsdag zal er naar verwachting een einde worden gemaakt aan gezamenlijke gesprekken tussen de betrokken partijen, waarna mogelijk nog een aantal één-op-één gesprekken volgen in een laatste poging de brokstukken te lijmen.

De voorzitter van het landbouwoverleg, Chris Kalden, zal na deze laatste gesprekken proberen om een onderhandelaarsakkoord te formuleren. Het lijkt verre van zeker dat de partijen zich hier wel in kunnen vinden. Chris Kalden, voormalig directeur van Staatsbosbeheer, verving in maart Wouter de Jong als voorzitter.

Boerenorganisaties, ketenpartijen en milieuorganisaties liggen mijlenver naar verluid nog ver uit elkaar, op onderwerpen als mest, pesticiden, stikstof en PAS-melders. Het akkoord had ook toekomstperspectief moeten bieden voor jonge en startende boeren. Landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie) had eigenlijk in april een breed gedragen landbouwakkoord willen presenteren. Dit lijkt vrijwel zeker niet meer te gaan lukken.

Het idee voor een gezamenlijk overleg tussen de betrokken partijen in het landbouwdossier was afkomstig van Johan Remkes. De politiek moest volgens hem meer in gesprek gaan met boeren en andere bedrijven in de landbouwsector. Bij de overleggen stapte boerenactiegroep Agractie eerder in maart al op, na onenigheid over het bestempelen van landbouwgrond als ”landschapsgrond” voor natuur en recreatie.