Buitenland

Israël staat stil bij Holocaust Remembrance Day

18-04-2023 11:33

Auschwitz Holocaust Shoa
Auschwitz. Foto: Pixabay.

Door: Jan Omvlee, TPO- Op de 27e dag van de maand nisan in de Hebreeuwse kalender, wat dit jaar overeenkomt met 18 april, vindt de jaarlijkse Holocaust Remembrance Day plaats, In het Hebreeuws Yom HaShoah. In Israël en de Joodse diaspora staat men vandaag stil bij de zes miljoen Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven werden gebracht, het leed van de overlevenden, en de moed van diegenen die zich tegen Nazi-Duitsland hebben verzet om henzelf of anderen te redden.

De plechtigheden in Israël begonnen maandagavond rond zonsondergang bij het Yad Vashem museum in Jerusalem. In het publiek zaten onder andere de Israëlische premier Netanyahu en de president Isaac Herzog. Zes herdenkingstoortsen werden aangestoken door zes overlevenden. Volgens Israëlische cijfers wonen er nog 148.763 Holocaustoverlevenden in het land.

De herdenking staat dit jaar in het teken van de 80e herdenking van de opstand in de Joodse getto in Warschau, die op 19 april 1943 uitbrak. Hiervoor organiseert Yad Vashem een tweede plechtigheid op dinsdagochtend, waarbij het publiek uitgenodigd wordt om kaarsen aan te steken met daarop de namen van mensen die tijdens de opstand werden gedood.

Om twee uur vanmiddag begint in Polen ook de 35e Mars van de Levenden. Hierbij maken de jonge deelnemers een tocht van vernietigingskamp Auschwitz naar Birkenau. Het initiatief werd in 1988 voor het eerst georganiseerd als educatief programma voor jonge Joodse deelnemers. In 2020 moest de organisatie de mars nog afblazen vanwege de coronapandemie, maar met die uitzondering heeft het evenement ieder jaar door kunnen gaan.

In Nederland en veel andere landen werd eerder dit jaar al stilgestaan bij de Holocaust. 27 januari, de dag waarop het Sovjetleger in 1945 Auschwitz bevrijdde, werd in 2005 door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust.