Binnenland

Meerderheid Cranendonck keert zich in enquête tegen voortzetting asielopvang

18-04-2023 10:21

Buurtwachters in Budel (screenshot Omroep Brabant)

Door: Jan Omvlee, TPO- Een meerderheid van de inwoners van de Brabantse gemeente Cranendonck heeft zich in een enquête tegen nieuwe asielopvang gekeerd. De gemeente had de peiling georganiseerd vanwege de aanhoudende overlast rond het azc bij het dorp Budel. De uitslag van het onderzoek werd maandagavond gepresenteerd en aan de wethouder aangeboden. 70 procent van de respondenten zegt in 2022 overlast te hebben ervaren door bewoners van het azc.

Bij het onderzoek werden in totaal 8800 brieven verstuurd naar inwoners, waarvan 4500 de moeite namen om te reageren. Hiervan zegt 56 procent nieuwe asielopvang af te wijzen. Volgens het ingeschakelde onderzoeksbureau was het aantal reacties op de enquête hoog, en is het onderzoek representatief voor de gehele gemeente. De bereidheid om de vragenlijst in te vullen neemt toe, naarmate mensen dichterbij het azc wonen.

Van de inwoners van het dorp Maarheeze zegt 65 procent van de respondenten last te hebben van het azc. Het gaat dan bijvoorbeeld om overlast in het ov, winkel- en fietsendiefstallen, opdringerig gedrag en straatintimidatie. Ook zijn er met enige regelmaat steek- en vechtpartijen op of rond het azc.

Het gemeentebestuur van Cranendonck wil al langer van het azc af, en deze wens zou in 2024 in vervulling moeten gaan. Dit is echter niet wat staatssecretaris Eric van der Burg van asiel het liefst ziet gebeuren. Bij de presentatie van de enquête kon de wethouder namens het college van B&W nog geen ferme uitspraken doen. Men moet het onderzoek ”eerst eens goed lezen”. Een meerderheid van de respondenten in de enquête gaf overigens aan geen probleem te hebben met een eventuele terugkeer van een kazerne op het terrein van het azc. De grond is immers nog altijd van defensie.