Buitenland

Strijdende partijen Soedan zeggen akkoord te gaan met staakt-het-vuren

18-04-2023 16:00

Rook boven de Soedanese hoofdstad Khartoem, afgelopen zondag. Bron: Marwan Ali via AP

Door: Jan Omvlee, TPO- De leiders van het Soedanese leger en de paramilitaire Rapid Support Forces zeggen dinsdag dat ze akkoord zijn gegaan met een staakt-het-vuren voor 24 uur. De gevechten, die zaterdag in verschillende delen van het land uitbraken, zouden om 6 uur lokale tijd gestaakt moeten worden.

Inzet van de gevechten lijkt de rol die de RSF moet gaan spelen bij de transitie van Soedan naar een civiel en democratisch bestuur. Binnen de RSF bestaat verzet tegen het idee dat de organisatie geïntegreerd moet worden in de reguliere strijdkrachten. Het aantal manschappen van de paramilitaire organisatie wordt geschat op 100.000 man, bijna even veel als het leger zelf. De RSF werd in 2013 gevormd in opdracht van de toenmalige president Omar al-Bashir. De militie bestaat uit nomadische krijgers die deelnamen aan de oorlog in Darfoer.

Tegen Omar al-Bashir, die in 1989 zelf in een coup aan de macht kwam, loopt nog een zaak voor het Internationaal Strafhof in Den Haag. Al-Bashir wordt ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn geweest voor een reeks gruweldaden in Darfoer, waaronder ontvoering, marteling, verkrachting en uitroeiing van de burgerbevolking. Al-Bashir werd in 2019 afgezet in een coup, nadat zijn troepen bloedig optraden tegen demonstraties in Khartoem.

Een correspondent van Al-Jazeera bericht dat er vlak voor het geplande staakt-het-vuren nog hard wordt gevochten in delen de hoofdstad. Khartoem heeft meer dan 5 miljoen inwoners, en vooral in het stadscentrum zou dinsdag nog de hele dag zijn gevochten.

Bemiddelaarsrol

Het hoofd van het leger, generaal Abdel Fattah al-Boerhan, had in het weekend nog laten weten dat er niet onderhandeld zou worden met de RSF. Bemiddeling van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Antony Blinken, zou hier verandering in hebben gebracht. Blinken heeft naar eigen zeggen een aantal telefoongesprekken gehad met zowel al-Boerhan als de leider van de RSF, Mohamed Hamdan Dagalo.

Bij de gevechten zouden minstens 185 mensen om het leven zijn gekomen. Drie medewerkers van het VN Wereldvoedselprogramma kwamen om het leven bij vuurgevechten in de provincie Darfoer. Antony Blinken bevestigde dinsdagmiddag dat een Amerikaans diplomatiek konvooi onder vuur kwam te liggen, een actie die hij roekeloos en onverantwoordelijk noemt. Er zijn bij dat incident geen Amerikanen gedood of gewond geraakt.