Buitenland

Democraten zitten in hun maag met 89-jarige kwakkelende senator

19-04-2023 11:51

Dianne Feinstein, vorig jaar december. Bron: J. Scott Applewhite via AP

Door: Jan Omvlee, TPO- De Democratische afgevaardigden van de Amerikaanse senaat zitten met een zeer ongemakkelijk probleem. Hun 89-jarige collega uit Californië, Dianne Feinstein, kan al twee maand lang niet deelnemen aan zittingen omdat ze herstellende is van gordelroos. De senator en voormalige burgemeester van San Francisco worstelt al langere tijd met haar gezondheid. Begin maart moest ze kort worden opgenomen in een ziekenhuis in haar thuisstad.

Vleugellamme commissies

De afwezigheid van Feinstein is voor de Democraten een probleem. Feinstein neemt momenteel een plek in op de machtige rechtelijke commissie in de Senaat. Een aantal gerechtelijke benoemingen van de regering Biden kunnen in haar afwezigheid niet worden aangenomen. Feinstein had eerder al aangegeven dat haar collega’s een tijdelijke vervanger aan moesten wijzen, totdat zijzelf volledig hersteld is. Deze vervanger zou benoemd kunnen worden via een unanieme beslissing van de overige commissieleden.

De Republikeinse leden zitten echter niet te wachten op de kandidaten die president Biden als rechters wil benoemen. Deze kandidaten zijn naar hun mening te links en radicaal. Senator Lindsey Graham uit Zuid Carolina heeft daarom tegen de vervanging van Feinstein gestemd, waarmee de Democraten nu terug bij af zijn.

Feinstein heeft al aangegeven zich niet meer verkiesbaar te stellen bij de volgende verkiezing voor haar Senaatszetel. Die verkiezingen zullen volgend jaar plaatsvinden. Haar huidige termijn duurt echter nog tot 2025, en met de moeilijkheden die de Democraten nu al ondervinden door haar afwezigheid, dringt zich dan ook de vraag op of vroegtijdig aftreden niet de beste optie is.

Zitten blijven

Van aftreden lijkt Feinstein echter nog niks te willen weten. Ook haar Democratische collega’s lijken aftreden nog niet nodig te vinden. Volgens de Hawaïaanse senator Mazie Hirone, zelf ook lid van de rechtelijke commissie, ligt de beslissing over Feinstein’s aftreden bij haarzelf en haar achterban. Ook de leider van de Democratische Senaatsmeerderheid, Chuck Schumer, blijft achter haar staan. Senator Schumer is zelf 72 jaar oud, en zit al sinds 1999 in de Senaat namens de staat New York.

De voorzitter van het Huis van Afgevaardigde, en Californische partijgenoot Nancy Pelosi suggereerde vorige week nog dat vragen om het aftreden van Feinstein neerkomt op seksisme. Ze stelde dat ze nog nooit mannelijke politici de vraag had zien krijgen of ze af moeten treden vanwege een lange periode van ziekte. Afgevaardigde Pelosi is 83, en zit sinds 1987 in het Huis.

Nu bestaan er al langer zorgen over de gezondheid van Feinstein. Een jaar geleden publiceerde de San Francisco Chronicle een stuk, gebaseerd op onder andere gesprekken met naaste collega’s van Feinstein. Deze spraken hun zorgen uit over wat zij zagen als mentale achteruitgang bij de toen 88-jarige senator. Ze hadden meerdere malen meegemaakt hoe Feinstein precies dezelfde gespreksonderwerpen en vragen bleef herhalen. Er waren anonieme bekenden die haar al jarenlang kenden, maar die zich ogenschijnlijk opnieuw aan haar voor moesten stellen.

Aan de linkerkant van de Democratische partij zijn inmiddels andere geluiden te horen dan die van Pelosi of Schumer. Ro Khanna, lid van het Huis van Afgevaardigden voor Californië, twitterde woensdag dat het tijd is voor Feinstein om op te stappen. Volgens hem mogen de Democraten hun persoonlijke loyaliteit aan Feinstein niet boven hun plicht richting het land stellen, en ondermijnt hun zwijgen over de kwestie hun eigen geloofwaardigheid als volksvertegenwoordigers.

Tekst gaat verder na de Tweet

Collectief geheugen

Dianne Feinstein zit sinds 1992 in de Senaat, wat haar nog niet de langstzittende huidige senator maakt. Die eer gaat naar de Republikein Chuck Grassley, die sinds 1981 senator is voor Iowa. Grassley en Feinstein zijn beiden geboren in 1933. Uit onderzoek van Pew Research bleek begin dit jaar dat de Senaat steeds ouder wordt. Het Huis is de afgelopen jaren juist jonger geworden. Dit laatste komt door het toetreden van jeugdige nieuwelingen aan zowel de Democratische als Republikeinse zijde.  De gemiddelde Senator is momenteel 64 jaar oud, tegenover een gemiddelde van 57 voor het Huis van Afgevaardigden.

66 van de 100 senatoren zijn volgens Pew Babyboomers, en nog eens 8 behoren tot de ”Silent Generation” die voor of tijdens de Tweede Wereldoorlog geboren is. Vroeg of laat zullen de senatoren dus plaats moeten maken voor een volgende generatie.