Buitenland

MIVD: Westen lijkt technologierace tegen China te verliezen

19-04-2023 16:43

Chinese artsen nemen het op tegen de AI tijdens in congres in Bejing, 2018. Bron: Mark Schiefelbein via AP

Door: Jan Omvlee, TPO- De Chinese technologiesector ontwikkelt zich razendsnel, en de investeringen van de Chinese staat in geavanceerde velden zijn voor het westen bijna niet bij te houden. Dat zegt de militaire inlichtingen en veiligheidsdienst in het jaarverslag voor 2022. China lijkt naar een grote voorsprong toe te werken op complexe gebieden als kunstmatige intelligentie en quantumcomputers. De militaire voordelen die het Chinese leger hieruit kan halen, zullen een grote uitdaging zijn voor andere landen.

De Chinese overheid stimuleert niet alleen technologische ontwikkeling in eigen land. Het stuurt ook doelbewust studenten naar het buitenland om kennis op te doen. Dit kan via een legitieme studie aan een westerse universiteit, of via spionage. Daarnaast hackt China er op flink los, naast fysieke industriële spionage. Chinese technologische innovaties kunnen vervolgens terechtkomen bij landen en regimes waar westerse landen liever geen wapens aan leveren, zoals Iran, Rusland, Noord-Korea of Venezuela.

Ook toont China interesse in de ruimtevaart, en werkt het aan ”onkraakbare” communicatiesatellieten. Deze moeten het land een betere communicatiepositie geven bij een mogelijk conflict met het westen. China is ook op dit gebied geïnteresseerd in Nederlandse bedrijven, en vormt op het gebied van cyberveiligheid de grootste dreiging voor Nederland.