Buitenland

Polen en Oekraïne komen toch tot overeenkomst over graanexport

19-04-2023 09:01

Zysko Sergii/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- De Poolse regering is dinsdag alsnog akkoord gegaan met een oplossing voor het transportverbod op Oekraïens graan en andere voedselproducten. Polen en Hongarije hadden afgelopen zondag besloten een eind te maken aan de import van het graan en andere voedselwaren, waardoor een belangrijke route voor de Oekraïense export in gevaar kwam. Slowakije sloot zich hier maandag bij aan. De Oost-Europese landen zeggen dat hun eigen voedselproducenten onder druk komen te staan, nu hun markt overspoeld wordt door goedkoop graan uit Oekraïne.

De Poolse landbouwminister zegt op een persconferentie dat Polen geen andere keus had dan de import te stoppen, omdat de Europese Unie de ogen gesloten hield voor de economische gevolgen ervan. Hij benadrukt echter ook dat het belangrijk is om doorvoer van Oekraïens graan via Polen mogelijk te maken, en dat daarvoor nu een oplossing is gevonden.

Het verlies van het merendeel van de Oekraïense havens aan Rusland, en onzekerheid over het voortbestaan van de graanexportdeal tussen Kiev en Moskou, maakt dat doorvoerroutes door Oost-Europa van groot belang zijn voor Oekraïne. Polen zit echter middenin een verkiezingsjaar, en gaat op 11 november naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Ook Slowakije gaat naar de stembus voor het parlement, in die verkiezing valt dit jaar op 30 september.

Naast de drie landen die de import van graan nu hebben gestaakt, overwegen ook Bulgarije en Roemenië soortgelijke importverboden.