Buitenland

Britse Conservatieven verliezen mogelijk weer kopstuk om pestgedrag

20-04-2023 15:36

Dominic Raab bij Downing Street 10. Alastair Grant via AP

Door: Jan Omvlee, TPO- Er lijkt weer een kop te gaan rollen binnen de top van de Britse regering. Premier Rishi Sunak heeft een rapport ontvangen over het vermeende pestgedrag van zijn minister van Justitie, Dominic Raab. Daily Mail schrijft dat Sunak het rapport donderdag heeft ontvangen, en zich nu aan het beraden is op zijn reactie.

Raab zou pestgedrag hebben vertoond tegen overheidsambtenaren. Er zijn in totaal 8 formele klachten ingediend, met meerdere melders. Bij één incident zou Raab een tomaat uit een salade naar iemands hoofd hebben gegooid. In november 2022 verwierp hij de beschuldigingen tijdens een zitting in het parlement. Hij heeft sindsdien voet bij stuk gehouden, maar zou wel op eigen kosten een aantal advocaten aan hebben genomen voor mogelijke juridische stappen.

De 49-jarige Raab was eerder ”minister voor het verlaten van de EU”, en secretaris voor Buitenlandse Zaken en het Gemenebest. Momenteel is hij naast minister voor Justitie ook vicepremier. De klachten over zijn gedrag gaan over een periode vanaf zijn eerste aantreden als minister in 2018. Raab zit sinds 2010 in het Britse parlement namens een kiesdistrict in Surrey, ten zuiden van Londen.

Het is niet de eerste keer dat een minister van de Conservatieven het veld moet ruimen vanwege ongepaste omgangsvormen. In november 2022 vertrok Gavin Williamson al na grof en beledigend taalgebruik. Hij zou onder andere tegen een topambtenaar hebben gezegd dat deze ”zijn eigen keel door moest snijden”.

In 2020 werd door een intern onderzoek van de ondersteunende organisatie van het kabinet vastgesteld dat Binnenlandminister Priti Patel de ministeriële gedragscode had geschonden. Ook zij had abusievelijke taal geuit richting ambtenaren. De toenmalige premier Johnson legde die uitkomst echter naast zich neer, en sprak zijn steun uit voor Patel. Patel zei zelf dat ze nooit de intentie had gehad om mensen te kwetsen, en dat ze er spijt van had als dit toch het geval was.