Binnenland

Nederland geeft Oekraïne Leopard-tanks en granaten

20-04-2023 10:32

Leopard 2
Leopard 2 MBT. Foto: KMW.

Door: Jan Omvlee, TPO- Nederland gaat Leopard 2-A4 tanks leveren aan Oekraïne. Minister van Defensie Ollongren schrijft aan de Tweede Kamer dat Nederland dit samen met Denemarken doet. In totaal zullen 14 van de Duitse tanks worden gekocht. Deze moeten wel eerst geproduceerd worden in Duitsland, en worden waarschijnlijk volgend jaar pas geleverd. Het prijskaartje van de aankoop komt neer op 165 miljoen euro, waarvan Nederland de helft betaalt.

Daarnaast werkt Nederland ook mee aan het leveren van 155 millimeter granaten via het Europese defensieagentschap en via een Duits initiatief. In totaal gaat het om een bedrag van 260 miljoen euro voor de aanschaf van granaten. Minister Ollongren schrijft dat de kosten voor de granaten zullen worden gedeclareerd bij de Europese Vredesfaciliteit, een initiatief om gezamenlijke Europese defensie-uitgaven te financieren. De Vredesfaciliteit is in 2021 opgericht, en zal volgens de minister naar verwachting de helft van de granatenaanschaf vergoeden.

Zowel Rusland als Oekraïne gaan in rap tempo door hun munitievoorraden heen bij artilleriebeschietingen, en zijn naarstig op zoek naar nieuwe leveringen. Begin dit jaar kwam vanuit het kleine Estland al het bericht dat het land de gehele voorraad 155 mm granaten aan Oekraïne geeft.