Buitenland

Zeker 78 doden bij stormloop in Jemen

20-04-2023 09:00

Achtergelaten kleding van slachtoffers van de stormloop. Bron: AP

Door: Jan Omvlee, TPO- Bij een liefdadigheidsactie in de Jemenitische hoofdstad Sana’a zijn zeker 78 mensen om het leven gekomen. Jemenitische handelaren hadden geld ingezameld om uit te delen aan hulpbehoevenden. Hier kwamen echter zoveel mensen op af dat er een stormloop ontstond. Nog eens 13 mensen zouden in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen. De actie vond plaats in een schooltje, en mensen konden een bedrag van omgerekend 9 dollar de man ontvangen.

Jemen verkeert sinds 2014 in een diepe crisis. In dat jaar verjoegen opstandelingen uit het sjiitische noordwesten van het land, de Houthi’s, dictator Ali Abdullah Saleh. Saleh was al vanaf 1978 president van Noord-Jemen, en werd na de hereniging met Zuid-Jemen president van het gehele land. Hij overleed in 2017, en zijn val liet een machtsvacuüm achter waar verschillende strijdende partijen insprongen. Daarnaast besloot een coalitie van golfstaten, aangevoerd door Saoedi-Arabië, om in 2015 militair in te grijpen. Volgens de coalitie was dit nodig om te voorkomen dat Iran voeten aan de grond zou krijgen in een door Houthi’s gedomineerd Jemen.

Begin maart normaliseerden Iran en Saoedi-Arabië echter hun diplomatieke relaties, en daarmee lijkt er ook beweging te zitten in de onderhandelingen tussen strijdende partijen in Jemen. Vorige week vond nog een grote gevangenenruil plaats aan de grens tussen Saoedi-Arabië en Jemen, waarbij ongeveer 900 Houthi-strijders en troepen uit de golfcoalitie werden vrijgelaten.